1 kilo limon 10 TL!

1 kilo limon 10 TL!

Geçtiğimiz limon sezonunda 50 kuruştan başlayarak 1 liraya kadar alıcısı bulunan limonları satın alıp Nevşehir’de bulunan soğuk hava depolarına taşıyan tüccarlar yüzde 400 kazanç sağladı. Tüccar ve Nevşehir’e limon depolayan müstahsillerin bu yıl limondan iyi kazanç sağladığını, fakat üreticilerin cebine pek fazla kazanç girmediğini belirten limon tedarikçisi Nurullah Kaya, “Biz şu anda yazlık limon alıyoruz. Bu limona şataf deniliyor. Biz bu limonunun kilosunu 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasında aldık. Şu anda Adana bölgesinde mayer cinsi limon çıktığı için buradaki yazlık limona talep azaldı. Şu anda şataf limonun fiyatını düşürdük” dedi.

Ürgüp piyasasını telefonla görüşerek öğrenen Kaya, “Ürgüp depolarında saklanan limonları üretici 50 kuruştan 1 liraya kadar sattı. Depolamada ise sandık başına maliyeti 33 lirayı buldu. Şu anda 100 lira ile 110 lira arasında alıcı buluyor. Kendi limonlarını Ürgüp’te depolayan büyük bahçe sahipleri de daha iyi kazanç sağladı” diye konuştu.

KARIN TOKLUĞUNA ÜRETİM


Üreticinin ancak masraflarını çıkardığını ifade eden üretici Hüseyin Kar, “Şu anda dalında limon 1 lira. Ürgüp piyasalarında satılan limonlardan üreticiler kazanmıyor. Kazanan tüccarlar oluyor. Üretici anca masraflarını çıkarıyor karın tokluğuna üretiyor. Ürgüp’te satılan limonlar Erdemli’den 50-60 kuruştan alındı. Tüccarlar buradan götürdü ve Ürgüp’te depolarda bekletti. Şu anda da kilosu 5 liradan satılıyor” şeklinde konuştu.

ŞATAF LİMON MANAVDA 2 LİRA

Şataf limonunun manav tezgahında 2 liradan alıcı bulduğunu belirten manav işletmecisi Salim Şahin de, “Şataf limonu 2 liradan satıyoruz. Marketlerde bu limon 5 lira. Yatak limonu ise şu anda 10 lira hatta 13 liraya kadar da satıldığı oldu. Bu fiyatlardan asla üretici kazanmadı. Üreticinin eline geçen para 60 kuruş. Bu yıl limon azdı bildiğim kadarıyla. Adamlar aldı ve stokladı. Şimdi çıkardı kasası 18 kilo 100 ile 110 lira arasında satılıyor” şeklinde konuştu.

Limonu marketlerden daha yüksek fiyata aldığını belirten tüketici Ekrem Kılıçarslan ise, “Büyük marketlerde bu limonun 6-7 lira olduğunu gördüm. Ama buradan 2 liraya aldım. Burası daha hesaplı. Haftada bir, bir buçuk kilo limon tüketiyoruz” şeklinde konuştu.