1 milyon kadına müjde!

1 milyon kadına müjde!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) evlerde sigortasız çalıştırılanlarla ilgili denetimlerini artırmış ve lüks semtlerde sigortalı olmayan hizmetçiler için on binlerce liraya varan para cezaları kesmeye başlamıştı. Aile Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı düzenlemeyle hizmetli çalıştırana ve evde çalışanlara kolaylık sağlanacak, bürokratik engeller kaldırılacak.

Torba Yasa'ya girecek

Konuyla ilgili olarak Meclis'te görüşmelerine başlanan Torba Yasa tasarısına bir hüküm ekleneceği öğrenildi. Detayları üzerinde çalışılan düzenleme, kolay, basit, hak kaybına yol açmayacak şekilde kurgulanacak. Vatandaşları bürokrasi ile uğraştırmayan, özellikle yaşlılar için büyük sorun olan internet üzerinden bildirge verme olayı sona erecek.

30 gün prim yatmış gibi

Evde el işi ürünleri yaparak satan kadınlar ile tarım Bağ-Kur'luları, taksi şoförleri primlerini eksik yatırdıkları halde 30 gün prim yatırmış kabul ediliyorlar. Posta'nın haberine göre gündelikçi kadınlarda da geçiş döneminde benzer bir uygulamaya gidilerek, ilk başta 15 gün üzerinde prim yatırılması, takip eden her yıl bir gün artırılarak 30 güne çıkartılması yönünde çalışma yapılıyor.

Teşvikten de yararlanacak

İkinci bir formüle göre; ayda 15 günden az çalışan kadınlar için primler, evlerinde çalıştıkları kişiler tarafından ödenecek. Kalan 15 günlük tutarı ise isteğe bağlı sigortalı olarak kadmlar kendileri ödeyecek. Gündelikçi kadınları sigorta yaptıranlar prim teşviğinden de yararlanacaklar. Ayda dört gün gündelikçi çalıştıran bir kişi sadece 20 lira prim ödeyecek.