'10 maddede 'Kimler cumhurbaşkanı olamaz?'

'10 maddede 'Kimler cumhurbaşkanı olamaz?'

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında partililere seslendi.

Gündemlerinde dış politika ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi iki önemli konu olduğunu söyleyen CHP Lideri'nin konuşmasından satır başları:

"Bir yandan içeride demokrasi sorunumuz var diğer yandan Türkiye ateş çemberinde. Her sabah endişe ile uyanıyoruz. Irak, Suriye ve Mısır'da arkadaşlarımız ve kardeşlerimiz var.

Ortadoğu bataklığına sürüklemeyin dedik ama bugün bu diktatör bozuntusu demiş ki 'Ortadoğu bataklık değil.' Orayı sen bataklığa çevirdin. 

Tarihimizin en büyük törer saldırısını 2003'te El Kaide yaptı. Ama pek çok ülkeden El Kaide militanları gelip Türkiye'den Ortadoğu'ya geçti. Bedelini de ödedik ödüyoruz. 

11 Şubat 2013 13 ölü, 11 Mayıs 2013 52 ölü 146 yaralı sonra Niğde'de de 2'si güvenlik görevlisi 3 kişiyi öldürdüler. IŞİD temsilcileriydiler onlar. Irak ve Suriye'de İslam devleti kurmak için uğraşan unsurlar bunlar.

Arkadaşlarımız şu kamplarda eğitiliyor diye gidip buldular. Biz kendi medyamızda görmedik ama uluslararası medya Türkiye'de nasıl eğitildiklerini gösterdi.

Türkiye tarihinde ilk kez terör örgütlerine destek veren bir kimliğe büründü. 

Bu adamın tarihten desr almadığını biliyorum. Güç karşısında eğiliyor. K. Irak'ta askerlerimizin başına çuval geçirdiler. Soruyorlar 'Nota verecek misiniz' diye cevap veriyor 'Müzik notası mı' diye.

IŞİD'e terörist diyemiyor. Diyemez tabii çünkü ona silah veren o, yaralandığında Türkiye'ye getirip tedavi ettiren o.

Hani senin vizyonun vardı. senin dışında kimsenin vizyonu yoktu. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez dış politikada bu kadar aciz duruma düştük. Bu diktatör bozuntusunu artık hiçbir devlet başkanı kabul etmiyor.Onun gücüne gitmiyor ama benim gidiyor. Hani saygınlığın vardı, itibarın vardı. Ağırlık merkezi bile Türkiye'den başka yerlere kayıyor Ortadoğu'da. Bir aşiret lideri bile Türkiye'ye kafa tutuyor." 

'AKP'Lİ BAKANLAR AYAĞA KALKMADI'

Başbakan'ı bayrağı kullanmakla da suçlayan Kılıçdaroğlu, Kırkpınar Güreşleri'nden bir fotoğraf göstererek AK Partili bakanları eleştirdi:

"Bayrak geçerken herkes ayağa kalkarken AKP'li bakanlar oturuyor. Şimdi sana soruyorum, sen bu bakanlara ne yaptın? Eğer görevden almıyorsan bana bayrak sevgisini öğretemezsin... Kesinlikle görevden alamadı, zaten alamaz. Ne diyordu 'Ben her türlü milliyetçiliği ayağımın altında ezerim.'  

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

"İlk kez Cumhurbaşkanını halk seçecek. Daha önce Kenan Evreni halk devlet başkanı olarak seçmişti. Daha önce Meclis seçiyordu. Son seçimde bir tıkanma oldu, yasa değişti. 

Baştan beri söylüyoruz. Seçilecek CHP'nin değil, halkın Cumhurbaşkanı olacak. Partiye bağlı bir Cumhurbaşkanı tarafsız olamayacaktır. En başından beri Cumpurbaşkanına siyasi kimlik verilmesinin doğru olmayacağını söyledik."

"Dolaylı olarak adaylığını açıkladı, bize de 'Siz de aday olun' dedi. Ben olamam çünkü tarasız değilim ben CHP'nin genel Başkanıyım."

10 MADDE İLE KİM OLAMAZ

"Birçok görüşme yaptık son görüşmelerden birinde bir sanatçı çıkıp dedi ki 'Kimin olamayacağını saptarsak daha kolay olur' dedi. Notumu aldım ve saptadık, işte onlar:

1- Kuvvetler ilkesine inanmayan biri olamaz.

2- Vatandaşına tokat atan ve onları 'Benden, sizden' diye ayıran biri olamaz.

3- Kin ve öfkeyi politik dil haline getiren olamaz.

4- Hukukun üstünlüğüne inanmayan ve adalet duygusu gelişmemiş biri olamaz.

5- Kadın-erkek eşitliğine inanmayan, kadını ötekileştiren olamaz.

6- Yalan söyleyen ve ahlaki değerleri yüksek olmayan kişiden Cumhurbaşkanı olmaz.

7- Dünyada saygınlığı olmayan ve sürekli yitiren kişi olamaz.

8- Demokratik, laik ve sosyal hukuk devletine inanmayan olamaz.

9- Bilgi birikimi yetersiz, sanatı ve sanatçıya saygı duymayan Köşk'e çıkamaz.

10- Geçmişi şaibeli olmayacak.

Söylediğim 10 madde için ister Papua Gine'ye ister ABD'ye, ister Rusya'ya gidin ister Afrika'ya herkes bunları kabul eder, bunlar evrensel maddeler."

'YOZGAT'I TEBRİK EDİYORUM'

MHP ile birlikte sundukları çatı adayı ile ilgili ise şunları söyledi: 

Bir devlet başkanı seçmiyoruz, bir cumhurbaşkanı seçiyoruz. Yetkileri anayasada yazılı olan bir Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Eğer bunu yapabilirsek demokrasiye en büyük katkıyı yapmış olacağız.

Bir büyük uzlaşmayı sağladık, adı; Ekmeleddin İhsanoğlu. Hayırlı, uğurlu olsun

Ekmeleddin Yozgatlı, buradan Yozgat'a selam gönderiyorum. Öyle bir evlat yetiştirmişsiniz ki...

1943 yılında babasının görevi nedeniyle Mısır'da doğmuş.


İlk kez İslam İşbirliği Örgütü'nün başına seçildi. Buradaki hizmetleri ise takdire şayan. Bağımsız Daimi İnsan Hakları Enstutüsü kurdu. Bilim Teknoloji Gelişim Enstitüsü ve Kadınları Kalkındırma Enstitüsü.

57 üye ülkeyi çağdaş bir düşünce ile yönetiyor. Bu kadar ülkeyi yöneten bir kişiye 'Gel Cumhurbaşkanı ol' diyoruz.

Türkiye'de ilk kez Bilim Tarihi Kurumu kuruyor, 1989 yılında. Dünya çapında tanınan bilim tarihi uzmanı, belki en az bizim ülkemizde tanınıyor. İstanbul Üniversitesi'nde ilk kez Bilim Tarihi enstitüsünü kuruyor. Uluslararası Bilim Tarihi Kurumu'na üye seçiliyor.

Harvard'dan tutun doğudaki birçok üniversiteye kadar onlarca fahri doktorası var. Bu iktidardan önce Devlet Üstün Hizmet Madalyası veriliyor."