11 Ekim Kız Çocuklari Günü

11 Ekim Kız Çocuklari Günü

Eskişehir Barosu Kadın Hukuku Komisyon Başkanı Av. Pınar Çelik Arpacı, 11 Ekim Kız Çocukları Günü nedeniyle açıklama yaptı.
Günümüzde kız çocuklarının durumunun hiç de iç açıcı olmadığını söyleyen Arpacı, kız çocuklarının dünyanın dört bir yanında ayrımcılığa, şiddete ve istismara maruz kaldığını, tecavüze uğrayıp meta haline getirildiğini belirtti. Pınar Çelik Arpacı, kız çocuklarının ücretsiz tarım işçiliğinden mevsimlik işçiliğe, ev içi çalıştırılmaya kadar pek çok alanda emek sömürüsüne maruz kaldığını, Türkiye’de her üç kadından birinin 18 yaşın altında evlendirildiğini ifade etti.
"KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKLARI ELLERİNDEN ALINMIŞTIR"
"2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle yürürlüğe giren 4+4+4 olarak bilinen eğitim sisteminde kesintisiz eğitimin ortadan kalkmasının kız çocuklarının eğitimini olumsuz etkileyeceğini öngörmek bir kehanet değil kaçınılmaz bir sonuçtur" diyen Arpacı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bu sistemle 13 yaşından sonraki son 4 yıllık eğitime uzaktan devam edilebilmektedir. Bu durumun, aileler tarafından kız çocuklarının henüz temel eğitimini kurumsal ortamda tamamlamadan eve çekilmesi, erken yaşta evlendirilmesi, iş gücü olarak kullanılması, ekonomik nedenlerle okuldan alınması gibi durumları arttırmıştır. Bundan dolayı da kız çocuklarının eğitim hakları ellerinden alınmıştır. Kaliteli eğitime, her türlü sosyal ve gelişim bazlı aktiviteye ulaşamamak çoğunlukla yoksul ailelerin çocuklarının, özellikle kız çocuklarının kaderi olmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’na Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik değişikliği de kız çocuklarının okuma özgürlüğü açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Kız çocukları ve kadına yönelik her türlü ayrımcılığı durduralım. Türkiye’de bu ayırımcılığa zemin hazırlayanlara ’dur’ demek her birimizin temel görevidir. Kız çocuklara yatırım yapılması, cinsiyet ayırımcılığının ortadan kaldırılması ahlaki bir sorumluluktur, temel adalet ve eşitlik kuralıdır."