112’ye 530 Bin Gereksiz Çağri

112’ye 530 Bin Gereksiz Çağri

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon Sorumlusu Paramedik Fatih Kurt, 2014 yılında Bitlis genelinde 112 Acil Servise yapılan 560 bin çağrıdan sadece 30 bin çağrının gerçek olduğunu söyledi.
Paramedik Fatih Kurt, gereksiz yere yapılan çağrılar yüzünden bazen gerçek hastalara ulaşılamadığını vurgulayarak, 112 Acil Servise yapılan gereksiz çağrıların hayat kaybına dahi yol açtığını söyledi. Kurt, zamanla yarışlarında en büyük engellerinin gereksiz çağrı olduğunu ifade ederek, “112’de bazen saniyeler dahi hayat kurtarabiliyor. Gereksiz çağrıların meşguliyetinden dolayı çoğu zaman gerçek hastalara ulaşılmadığı için hayati tehlikeler yaşanabiliyor. Acil hasta veya yaralı biri varsa ve hayatı tehlikedeyse mutlaka 112’ye telefon etmek gerekiyor. Sabit, ankesörlü veya cep telefonunuzdan 112 numarasını tuşlayarak ambulans servisine ücretsiz ulaşabilirsiniz. Göğüs ağrısı, nefes alma güçlüğü, bilinç kaybı, ciddi kan kaybı, ciddi yanıklar, nefes borusu tıkanıklığı, nöbet geçirme (havale, sara krizi), suda boğulma, yaralanmalı trafik kazası, yüksekten düşme, ateşli silah yaralanması, koma ve benzeri durumlarda 112’yi mutlaka aramalısınız. Vatandaşlar 112’yi aradığında Bitlis Komuta Kontrol Merkezi’ndeki sağlık personeli tarafından Ahlat 112 Sağlık İstasyonu’na verilen komutla en yakın ambulans yönlendiriliyor. Ayrıca Bitlis Komuta Kontrol Merkezi’ndeki sağlık personeli, ne yapmanız gerektiği konusunda size danışmanlık hizmeti de sağlıyor. Hayati tehlike içeren bir acil durum söz konusu değilse, size ya da yanında olduğunuz kişiye acil tıbbi müdahale gerekmiyorsa, 112’ye telefon etmeden önce aile hekiminize danışın veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Bu gibi durumlarda ambulansla gitmeniz daha çabuk tedavi edileceğiniz anlamına gelmez. 112 ambulansları hayatı tehlikede olan acil hastalara en kısa sürede ulaşılarak tıbbi müdahale eşliğinde hastanelere nakli için kullanılmalıdır. 112 ambulans servisini lütfen acil durumlar harici meşgul etmeyelim. Diğer acil hastaların hayatına neden olabilir" dedi.
Kurt, Ahlat 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda 8 acil tıp teknisyeni (ATT), 3 paramedik ve 6 ambulans şoförünün görev yaptığını ifade ederek, Ahlat’ta vaka, nakil ve paletli olmak üzere toplamda 3 adet ambulans bulunduğunu da sözlerine ekledi.