12 Eylül kararına ilk yorumlar

12 Eylül kararına ilk yorumlar

 12 Eylül Davası'nda sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya verilen müebbet hapis cezalarına iktidar ve muhalefet partilerinden ilk değerlendirmeler geldi. AK Parti'li Hüseyin Çelik, kararı "adaletin tecellisi" olarak yorumlarken, CHP ve MHP'den gelen yorumlar darbe ile tam anlamıyla hesaplaşılmadığı yönünde.


"KARAR ADALETİN TECELLİSİ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: 12 Eylül Darbesi'nin failleri Evren ve  Şahinkaya'ya verilen ceza, kesinleşmemiş olmakla birlikte,bu haliyle bile adaletin tecellisidir. 12 Eylül 2010 Referandumu öncesi, CHP ve MHP 12 Eylülcülerin yargılanamayacağını ve Ak Parti'nin halkı kandırdığını iddia etmişti. Kimin halkı kandırdığı ortaya net bir şekilde çıkmıştır.  Redçi ortaklar CHP ve MHP'nin bu durumda, halktan özür dilemesi gerekmez mi?

"İKİ KİŞİYLE Mİ SINIRLI?"

MHP Grup Başkanvekili Vural: Zaten millet nezdinde meşruiyeti olmayan, millet nezdinde mahkum olmuş bir darbeydi. Darbe 2 kişiyle mi sınırlı? 90 yaşını geçtiler. Milletin aklıyla alay etmesinler ama 12 Eylül'ü uygulayanlar, darbeyi yapanlar 2 kişi değil. 28 Şubat'ın arkasında olanlar nasıl bugün Türkiye'yi yönetiyorsa, 12 Eylül zihniyetinin arkasında olanların, 12 Eylül'e getiren süreçle ilgili sorumluların da sorgulanması gerektiği kanaatindeyim.

"FAŞİST ANLAYIŞLA YÖNETİLİYORUZ"

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk: Karar darbe ile hesaplaşıldığı anlamına gelmiyor. Verilen karar, zaten miyadları dolmuş iki kişinin yargılanmasıdır. 1980 darbesinde bu ülkeye yerleştirilen anlayışın ortadan kaldırılması gerekiyor. Ülke bugün darbenin faşist anlayışıyla yönetiliyor. Çünkü Adalet ve Kalkınma Partisi, 12 Eylül'ün muktedir çocuklarıdır.