128 Sanığın Yargılandığı Dava Başladı

128 Sanığın Yargılandığı Dava Başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 128 kişi, imar düzenlemeleriyle ilgili ’görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla mahkemede yargılanmaya başladı. 1-3 yıl arası hapis cezası istemiyle yargılanan Aziz Kocaoğlu, "16 büyükşehir belediyesinde bu tür davalar görülmüş mü?" diye sordu.
İzmir’in Karabağlar, Buca, Seferihisar ilçelerinde, 2009-2011 yılları arasında, Mal Yönetmeliği’ne aykırı düzenlemeler yapıldığına ilişkin şikayetin ardından dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in verdiği izinle, Cumhuriyet Savcılığınca soruşturma başlattı. Sanıkların, Danıştay’a yaptıkları itirazın reddedilmesi üzerine, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hakan Evgin, aralarında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bulunduğu eski ilçe başkanları, AK Partili ve CHP’li meclis üyelerin bulunduğu 128 sanık hakkında dava açtı.
CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 128 sanık hakkında, TCK 257/1. maddesi uyarınca ’görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla 1-3 yıl arası hapis cezası istendi. İzmir 33. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, salonun küçük olması nedeniyle 12. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya, sanıklar arasında yer alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP’li Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, o dönemde bazısı sadece meclis üyesi olan AK Partili Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, CHP’li Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ile diğer bazı sanıklarla avukatları katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanıkların ifadelerinin alınmasına geçildi.
"BÖYLE BİR SUÇ YOK"
İddianamede belirtildiği gibi bir suç olmadığını belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yaklaşık 7-8 yıldır bu tür davalarla uğraştığı kadar diğer 16 büyükşehir belediyesi hakkında bu tür davalar görülmüş müdür? Bunun incelenmesini talep ediyorum" dedi. Suçlamaları kabul etmediğini ve beraatini istediğini kaydeden Kocaoğlu, ceza verilmesi halinde hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını bu aşamada istemediğini, çünkü suçsuz olduğunu ifade etti.
Sanıklardan Murat Bakan, suçlamaya konu tarihler arasında, Karabağlar Belediyesi meclis üyesi ve CHP meclis grup başkan vekili olarak görev yaptığını hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini ifade etti. Diğer sanıklar da suçlamaları reddederken, beraatlerini isteyip ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da istemediklerini, zira suçsuz olduklarını, mecliste önlerine gelen plan değişikliklerine ilişkin oy kullandıkları için yargılandıklarını dile getirdi.