“17 Eylül 1961 Türk Siyasi Hayatının Yüz Karasıdır”

“17 Eylül 1961 Türk Siyasi Hayatının Yüz Karasıdır”

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydınlı Demokrasi Şehidi Merhum Başvekil Adnan Menderes’in idam edilişinin 53. Yılı dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında “Türk siyasi hayatının yüz karası: 17 Eylül 1961...” dedi.
53 yıl önce idam edilen Merhum Menderes ve arkadaşlarının kara toprakta değil halkın gönlünde yattığını belirten AK Parti Aydın milletvekili Mehmet Erdem, “Rahmetli Hemşehrimiz Başvekil Adnan Menderes’in idamı Türk siyasi hayatının yüz karasıdır. Adnan Menderes Türk Milleti’nin Kalbinde yaşıyor. Adnan Menderes 1899 yılında Aydın’ın Çakırbeyli köyünde doğdu. Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve İstiklal Madalyası aldı. 1930 da Serbest Cumhuriyet Fıkrasından sonra Cunhuriyet Halk Partisi’ne katıldı. 7 Aralık 1945’te, CHP’den birlikte ihraç edildikleri arkadaşları Celâl Bayar, Fuad Köprülü ve Refik Koraltan ile Demokrat Parti’yi kurdu. Seçimle iktidara geldiği 22 Mayıs 1950 - 27 Mayıs 1960 dönemlerde T.C Başbakanlık görevini en iyi bir şekilde yürüttü. Türkiye Cumhuriyeti, 1950-54 yılları arasında ekonomik yönden atılım yılları oldu. Serbest piyasa ekonomisi ve yabancı sermayenin Türkiye’ye akışı sağlandı. Bu sermayeler ile başta tarımda makineleşmek olmak üzere çeşitli alanlarda yatırımlarla değerlendirildi. Türkiye Vakıflar Bankası kuruldu.
17 Temmuz 1957’de Kıbrıs’da, Eoka’ya karşı Lefkoşa’da Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) kuruldu. Bunun finansını da bizzat Adnan Menderes örtülü ödenekten temin etti. 17 Şubat 1959’da İngiltere’de geçirdiği uçak kazasından sıyrık bile almadan kurtulması O’nun Türk Milleti’nin gönlünde iyice yer etmesine neden teşkil etti. 1959 yılında da Menderes Hükümeti’nin zorlamasıyla da Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu. 1955-60 dönemindeki ekonomik krizi bahane eden Cunta, 27 Mayıs 1960 da Askeri Darbeyle, Halkın oyuyla iktidara gelmiş olan DP’yi devirmiş ve başta Adnan Menderes ve Arkadaşlarını Yassıada’ya sürgüne göndermiştir” dedi.
Askeri Cunta’nın emri altında 1,5 yıllık sözde mahkemelerden sonra, 16 Eylül 1961’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği en önemli Devlet Adamlarından Hasan Polatkan, ve Fatin Rüştü Zorlu bir gün sonra da Adnan Menderes’in idam edildiğini belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem açıklamasında “Onlar ebediyen Türk Halkı’nın gönlüne gömüldüler.
11 Nisan 1990’da TBMM tarafından kabul edilen 3623 Sayılı Kanunla Adnan Menderes ve onunla birlikte idam edilen arkadaşlarının itibarları iade edildi ve 17 Eylül 1990 tarihinde de, dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın da katıldığı Devlet töreni ile İmralı’dan naaşları alınıp, Topkapı’daki Anıt Mezara taşındı. Bu gün dahi Onların acısını yüreklerimizde hissetmekteyiz, ölene dek de hissedeceğiz. Rahmetli Menderes ve arkadaşlarını katleden darbecileri şimdi kimse hatırlamıyor. Ama Rahmetli Menderes ve arkadaşları demokrasi şehitleri olarak ilelebet milletimizin kalbinde yaşayacak ve anılacaktır. Türkiye bugün de darbeci zihniyetlerle mücadelesini sürdürmektedir. İçeriden veya dışarıdan, Gezi’ciden paraleline ne kadar darbeci ve darbesever varsa mücadelemiz devam edecektir. Bir kez daha demokrasi şehitlerimiz Başvekil Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad olsun” ifadelerine yer verdi.