17 milyon ağaç kurtuldu

17 milyon ağaç kurtuldu
Türkiye’de 500 bine yakın kişiye istihdam sağlayan geri dönüşüm sektörü ekonomiye kattığı değerin yanı sırada çevreye sağladığı katkı ile ön plana çıkıyor. 2014 yılında geri dönüşüm sayesinde ekonomiye 1 milyar 300 milyon lira katkı sağlanırken, toplanan 1 milyon ton atık kâğıt sayesinde ise 17 milyon ağaç kesilmekten kurtuldu. Bilhassa demir çelik sektöründe 183 fabrika Türkiye’de toplanan 9,5 milyon ton hurdayı işliyor. Bu durum, Türkiye’nin demir çelik sektöründe dünya sıralamasında 8. sıradaki yerini korumasında etkili oldu.

Bursa’da faaliyet gösteren Er Kâğıt, 50 bin ton sanayi atığını, 10 bin tona yakın da mesken atığını toplayarak 25 milyon lira ekonomiye katkı sağladı. Er Kâğıt Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ulus, “Bursa’nın Osmangazi ilçesinde ambalaj atıklarını, Bursa’nın tamamında ise sanayi atıkları topluyoruz. 2014 yılında yaklaşık 50 bin ton sanayi atığı, 10 tona yakın da evlerden çıkan ambalaj atığı topladık. Sadece bizim firmamız 25 milyon lira ekonomiye katkı sağladı. Bunun dışında çevreye olan katkımız da çok fazla. 1 ton hurda kâğıtla yaklaşık 17 yetişkin ağaç kurtarılıyor. Bu kadar ambalaj atığının geri dönüştürülmesiyle çok büyük bir enerji tasarrufu da sağlamış oluyoruz. Çünkü bir ürünü sıfırdan üretmektense geri dönüşümden üretmek daha kolaydır” diye konuştu.

Kâğıt, plastik, demir-çelik gibi ekonomiye katkı sağlayan geri dönüşüm atıklarının ekonomi ve çevreye sağladığı katkıların yanı sıra ciddi bir istihdam kaynağı olduğunu belirten Ulus, ancak Türkiye’de geri dönüşüm tam anlamıyla telaffuz edilmediğini söyledi. Bursa’daki firmalarında 150 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Ulus, “Nereden bakarsanız bakın geri dönüşüm sürdürülmesi gereken bir sektör. Vatandaşlara elimizden geldiğince eğitim veriyoruz. Konutları tek tek gezerek bilgilendirmeler yapıyoruz. Şu an ambalaj atıkları bir arada toplanıyor, ama yakın zamanda ayrı ayrı biriktirilmesi konusunda çalışmalarımız olacak. Vatandaşlara tavsiyem sektöre sağlık ve çevre açısından daha özen göstermeleri gerekiyor” dedi.