20 yıllık CEO görevinden uzaklaştırıldı!

20 yıllık CEO görevinden uzaklaştırıldı!

Hafta başında Japonya'da tutuklanan Renault-Nissan- Mitsubishi ittifakının Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Carlos Ghosn, Nissan Yönetim Kurulu kararı ile Nissan'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'ndan alındı. Böylece, 2001 yılından beri Japon markada devam eden Ghosn devri kapanırken, gözler Ghosn'un 1999 yılında kurduğu Renault-Nissan ittifakının akıbetine çevrildi.

Öyle ki, ünlü CEO'nun 19 yıl önce kurduğu ittifakta Renault Nissan'ın yüzde 43.4 oranında hissesini almış, buna karşın o dönemde iflasın eşiğinde olan Nissan Renault'un yüzde 15 oranında hissesini almıştı. Fakat, aradan geçen yıllar içinde Nissan'ın satışlarının Renault'tan yüzde 60 daha fazla olması, Japon markanın yöneticilerinin ortaklığın yapısını değiştirmeyi istemelerine neden oldu.

'CARLOS OLMADAN YÜRÜMEZ'

Görevden alınmadan önce Renault ve Nissan'ın tam ortaklığı üzerinde çalışan Ghosn'un tutuklanmasının ardından ise, Nissan'ın Renault'taki hisse oranını artırmayı teklif etmesi yada Renault'un Nissan'daki hisse oranını azaltmasını isteyeceği belirtiliyor. Renault-Nissan ittifakına 2016 yılında dahil olan Mitsubishi'nin geleceği ise şimdilik belirsizliğini koruyor. Mitsubishi Motors CEO Osamu Masuko'nun ittifakın Ghosn olmadan yürümeyeceğini söylemesi de üç markanın aralarındaki ilişkinin şekil değiştireceğini gösteriyor.

ABLASINI MAAŞA BAĞLAMIŞ

2000'li yılların başında Japon markayı iflastan kurtarması ile haklı bir üne kavuşan ve Mr. Fix it (bay düzeltici) olarak anılan Carlos Ghosn, 2010-2014 döneminde toplam geliri olan 88.6 milyon dolar yerine bu tutarın 44.2 milyon dolarlık kısmını beyan ederek Japonya'daki vergi yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandı. 

Tokyo Savcılığı, 64 yaşındaki Ghosn'un tutuklanmasının ardından, her geçen gün soruşturmaya dair yeni bilgiler açıklıyor. Soruşturmada en son ortaya çıkan bulgu ise, Ghosn'un Brezilya'da yaşayan ablasını Nissan'ın danışmanı olarak gösterip şirketten yıllık 100 bin dolar maaş almasını sağladığı olarak açıklandı.