20 Yıllık Sorun Çözüldü

20 Yıllık Sorun Çözüldü

20 yıldır Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan çıkan atık suların kirlettiği Adaklı ve Salkım Köyü sakinleri önceleri yaptıkları meyva ihracatını yeniden yapmaya hazırlanıyorlar.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan 11 kilometrelik boru döşeme ihalesinde 4 kilometrelik etap tamamlandı. Köylülerin atık sulardan dolayı ürün alamadıkları bahçelerinden yeniden ürün ihracatı yapacak olmalarının sevinci yaşanıyor.
Atık su sorunlarını çözen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GASKİ Genel Müdürlüğü’nün çok önemli bir görev üstlendiğini ifade eden Adaklı Köyü eski Muhtarı Mustafa Taşçı, atık su olmadan önce köylerinde ceviz, nar, erik ve kaysı gibi meyvelerin ihracatının yapıldığını, ancak atık sudan dolayı bu ihracatın yok olduğunu söyledi.
KÖYLÜLER SEVİNÇ YAŞIYOR
Şimdi yeniden temiz suya kavuşan köylerinden çiftçilerin meyve ihracatına başlayacağını işaret eden Taşçı, “Bizim bu sorunumuz 20 yıldır devam ediyor. Köyümüzün etrafında birçok su kaynağı var. Bu su kaynakları Hancağız Barajı’na kadar gider. Bizim suyumuzda balıkçılık dahi yapıyorduk. Ceviz, erik ve kaysı gibi meyve ile sebzeleri kamyonlarla satardık. Ancak fabrikalardan gelen atık sular bizim temiz sularımızı kirletince ağaçlarımız kurudu, meyve ve sebze üretemez olduk. Gelir kaynağı kuruyan köylüler maddi anlamda zor duruma düştü” diye konuştu.
Son üç yıl içinde bir çok insanın kanser hastalığına yakalandığını ve bazılarının öldüğünü, bazılarının ise tedavi gördüğünü belirten Taşçı, bu sıkıntılarını çözen Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.
Köy sakinlerinden Muhittin Çaka ise, köyün içinden geçen temiz sulardan balık tuttuklarını, hatta içinde yüzdüklerini ifade etti. Çaka, “20 yıldır çözülmeyen atık su sorunumuzu çözüme kavuşturan herkesten Allah razı olsun” dedi.