2014 Yılı Hacı Süleyman Efendi Ödülü Sahibini Buldu

2014 Yılı Hacı Süleyman Efendi Ödülü Sahibini Buldu

2009 yılında Nazilli’de faaliyete geçen Türk Ocakları Nazilli Şubesi, 2014 yılı 6. Hacı Süleyman Efendi Ödülünü Prof.Dr. Saadettin Yağmur Gömeç’e verileceğini açıkladı.
Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim, geleneksel olarak düzenledikleri ‘Hacı Süleyman Efendi Türk Kültürüne Hizmet Ödülünün’ 6.’sının Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Tarih Bölümü Başkanı-Yazar Prof.Dr. Yağmur Saadettin Gömeç’e verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi. Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Şube Başkanı Ahmet Çekim; “2009 yılında ‘Yörük Obaları’ programı ile tanınan TV yapımcısı Ramazan Kıvrak’a, 2010 yılında ‘Nazilli Kongreleri’ adlı kitabı ile şehrimizin milli mücadele tarihini ortaya çıkaran Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Esin Dayı’ya,
2011 yılında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Dergisi sahibi gazeteci-yazar tarihçi Prof.Dr. Turan Yazgan’a, 2012 yılında Aydın ilinde uzun yıllar Milli Eğitim Müdürlüğü yapan eğitimci-yazar-tarihçi MEB Talim Terbiye Kurulu Müşaviri Ömer Özcan’a ve 2013 yılında da Türk Dünyasının İnsan Hakları ve Hukuku alanında mücadelesiyle tanınan, örnek lider Kırım Türk’ü ve halen Ukrayna Parlamentosu Kırım Türk Tatarları milletvekili Mustafa Abdül Cemil Kırımoğlu’na bu ödülü layık gördük. Bu yılki ödül de Saadettin Gömeç’e 13 Şubat 2015 Cuma akşamı düzenlenecek bir programla ilçemizde takdim edilecektir” dedi.
SAADETTİN GÖMEÇ KİMDİR?
Eski Türk inancı olan Gök Tanrı dini, Türk mitolojisi ve genel Türk tarihi üzerinde çok değerli çalışmalar yapan Saadettin Gömeç, 1964 yılında Sinop’un Boyabat ilçesinde doğmuştur. Eski Türk Tarihi ile ilgili çok sayıda eserleri bulunan Prof. Dr. Sadettin Gömeç halen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi’nde Tarih bölümü başkanlığı görevini sürdürmektedir.
HACI SÜLEYMAN EFENDİ KİMDİR? (1855-1923)
Din adamı. Nazilli’de doğdu. Bir müftünün oğludur. Küçük yaşta Kuran öğrenimi gördü. Hacı Süleyman Efendi, ilk ve orta öğrenimini Nazilli’de gördü. Daha sonra yüksek öğrenimi için İstanbul’a gitti. İstanbul Nuruosmaniye Medresesinden “kadılık payesiyle icazet” aldı. Osmanlı tarihini inceledi. Arapça, Farsça, Rumca ve Fransızca biliyordu. Meşrutiyet’te Aydın milletvekili olarak Meclis-i Mebusan’da yer aldı. 15 Mayıs 1919’da Yunan ordusunun İzmir’i işgali üzerine halkı Milli Mücadele lehinde bilinçlendirmek üzere faaliyete geçti. Nazilli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurdu. Nazilli Heyet-i Milliyesi’ni topladı. Haziran 1919’da Nazilli’ye gelmiş olan Rauf Orbay’ın hayranlığın kazandı, onun önerisiyle, yaşlı ve hasta olmasına rağmen Sivas Kongresi’ne katıldı. TBMM 1. Dönem’de İzmir Milletvekili seçilerek siyasi hayata ikinci defa girdi. Mecliste Şeriye, Maarif ve Defteri Hakani Encümenleri’nde çalışti. Osmanlı Meclisi Mebusan’ındaki çalışmalarını TBMM’de de sürdürdü. TBMM 1. Dönem, yeni seçimlere gidilmek üzere fesih kararı alınca yine Nazilli’ye döndü. Cumhuriyetin ilanının gerekliliğini açıkça savunanlardan olan Hacı Süleyman Efendi 5 Ekim 1923 günü bir kaza sonucu vefat etmiştir.