2014 Yılında 200 Milyon Avro Boşa Gitti

2014 Yılında 200 Milyon Avro Boşa Gitti

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), 2015 yılı mali destek programını Yalova’da tanıttı.
Yalova Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Belediye Başkanı Vefa Salman, İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Demirel, kaymakamlar, daire müdürleri ve kurumların personelleri katıldı. Toplantı, MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut’un açılış konuşması ile başladı. 2015 yılı mali destek programları hakkında bilgi veren Akbulut, “Çeşitli alanlarda faaliyetler göstermekteyiz. Bunlardan birisi bölge planlaması yapmaktır. Bu ajansımızın yol haritasıdır diyebiliriz. 2023’e kadar bölgemizin gelmek istediği yer, mevcut durum ve hedeflerimizi ortaya koyuyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için de çeşitli faaliyetler yapmaktayız. Ajansımız bölgesinde çeşitli alanlarda destekler vermekte. 2015 yılı programlarımız belirlendi. Temiz Üretim Mali Destek Programı, Makine İmalat Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Kültür ve Turizm Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile Turizm Mali Destek Programı olmak üzere 4 adet destek programımız bulunuyor” dedi.
Özellikle hibe projelerinden faydalanılmadığını belirten Akbulut, geçen yıl 200 milyon avronun boşa gittiğini anlatarak, “Geçen yıl 200 milyon avro heba edildi. Projelerle bundan faydalanılması gerekmekte. Projeler için ayrılan kaynakların tüketilmediğini görüyoruz. Hibe desteklerinden gelin yararlanın. Avrupa Birliği’nin bu konuda fonları da var. Bizim proje hazırlamak için kapasitemiz tam. Ciddi kaynaklar var, bunlardan faydalanılması lazım” dedi.
Yalova Valisi Selim Cebiroğlu da, planlama yapmanın önemine dikkat çekti. Cebiroğlu, “Ülkemizde şu anda tüm bakanlıklar ve kamu kurumları toplum menfaati ve ekonominin gelişmesi için teşviklerde bulunmakta, ama çoğundan haberimiz yok. Çünkü eğitimden mahrumuz. Bir de planlama alışkanlığımız yok. Biz hala babadan-atadan gelme gelenekle hareket ediyoruz. Planlama ve araştırma alışkanlığımız olsa bu desteklerden yararlanırız” şeklinde konuştu.
Cebiroğlu, şöyle devam etti:
“Eğitime, araştırmaya ve planlamaya önem vermemiz lazım. Her türlü çalışmaya katkıda bulunacak çok özel yetişmiş elemanları olan ajansa sahibiz. Avrupa Birliği fonları var. Bu AB fonlarında Türkiye’nin kendi konumuna göre havuza kendi bütçemizden para veriyoruz. Geçen yıl bize ayrılan 200 milyon avronun kullanılmaması ızdırap verici. Kaynak var, ama ya biz kaynağı bilmiyoruz ya da üzerimizde atalet var. Bunu üzerimizden atmamız lazım. Gelin seferberlik yapalım. Daire amirlerimiz, özel yatırımcı kuruluşlarımız, belediyelerimiz bu konuda çalışsın”.
Ardından MARKA Proje Uygulama Birim Başkanı Şevket Kırıcı mali destek programları hakkında sunum yaptı.