2015 yılında 6 milyar dolar ihracat hedefleniyor

2015 yılında 6 milyar dolar ihracat hedefleniyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nde Bursa’da maden işçileri ile bir araya geldi. Madenciler Gününün kendisi için çok önemli olduğunu ifade eden İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, Türkiye’nin 2014 yılını çok büyük maden kazaları ile geçirdiğini söyledi. Soma ve Ermenek başta olmak üzere maden kazalarını unutmamak üzere bir araya geldiklerini dile getiren Kahyaoğlu, “Bundan sonra da bu sektör çalışanları ile sık sık bir araya gelerek, kazaların önüne geçmek için alınacat tedbirleri görüşeceğiz. Bizim için önemli olan işçilerin emeğidir. Çünkü işçilerin emeği olmasa ilerleme kaydedemeyiz” dedi.

Maden kazalarına karşı tedbir alınabileceğini, ama bu meselenin para veya ceza ile çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Kahyaoğlu, “Öyle olsaydı trafik kazalarının önüne geçilebilirdi. İnsanların ehil, emniyetli ve eğitimli olması gerekiyor. Bunun için çalışanlarından yöneticilerine kadar herkesin sürekli bilgi ve beceri konusunda eğitilmesi gerekiyor. Çalışanlar ve mühendisler eğitimsiz ise kazaların önüne geçilemez. Özel sektörün ve devletin ortaklaşa oluşturacağı komiteyle eğitimler verilip, ciddi kararlar alınmalıdır. Konuya hakim olmadan, madencilik hakkında ahkam keserek tedbir almak mümkün değil” diye konuştu.

Türkiye'nin krom, bakır, bor ve diğer madenlerimiz ile birlikte zengin bir ülke olduğunu belirten Kahyaoğlu, “Geçtiğimiz yıl Türkiye 5 milyar 41 milyon dolarla maden ihracatını kapattı. 2014 yılında ise yaşanana kazalarla beraber kapanan ocak sayısı arttığı için ihracatta düşüş yaşandı. Yaşanan bu düşüşler bizleri fazla etkilemez. Gelecek yüzyıllarda, 2023 hedefleriyle madencilikte çok zengin bir ülke haline geleceğiz. 2015 yılında 6 milyar dolar civarında bir ihracat bekliyorum. Herhangi bir kaza bela olmaz ise bu ihracat her geçen sene artarak devam edecektir” dedi.