2016'da maaş zammı ne kadar olacak?

2016'da maaş zammı ne kadar olacak?

Dünyanın önde gelen danışmanlık şirketi Towers Watson, "Türkiye Ücret Araştırmaları" raporunu açıkladı. İlaç ve sağlık, perakende, teknoloji, enerji, finansal hizmetler, medya, otomotiv ve hızlı tüketim gibi farklı sektörlerden katılımcıları içeren rapora göre 2016'da şirketlerin çalışanların ücretlerine yüzde 8 zam yapacağı öngörülüyor. Rapor, 2016 yılında ücret artış bütçelerinin yüzde 7.2 - 9 aralığında ve orta noktada yüzde 8 seviyesinde olmasına işaret ediyor. 2015 yılında gerçekleşen ücret artış oranı ise yüzde 7.8'di.

Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere, çeşitli ülkelerde enflasyon değerlerinin üzerinde ücret artışlarının planlandığı dikkat çekiyor.

BENZER SEYİR

Türkiye'de ise enflasyon oranlarındaki dalgalanmalara karşın, şirketlerin zam bütçeleri son yıllarda benzer seyrediyor. Araştırmanın genel endüstri verilerine göre öne çıkan tespitler ise şunlar: Üniversite sonrası giriş seviyesinde performansa bağlı değişken ücreti, uzman pozisyonlarında baz maaş ile kıyaslandığında ortalama 1.5 maaş (% 12,5) kadarken, giriş seviyesi - ileri düzey uzmanlık rolleri arasında bir maaş (% 8.33) ile baz ücretin % 20'si aralığında değişiyor.

"1300 TL OLMAMA İHTİMALİ SIFIR"

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Bursa'da yayın yapan bir televizyon programında asgari ücretin 1300 TL olacağına dikkat çekti. Çelik, "Olmama ihtimali sıfır. Aralık ayında 15 kişiden oluşan komisyon hesaplamaları yapacak. Ay sonunda 'Anlaştık' ya da 'Anlaşamadık' diyecekler. Biz devreye gireceğiz. Büyük ihtimalle bizim önerimiz kabul edilecek" dedi.