2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Tanıtım Toplantısı

2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Tanıtım Toplantısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “2015 yılı ürünü için prim desteğini yüzde 100 artırdık. Baklagillerde sertifikalı tohum kullanım desteğini de yüzde 20 artırıyoruz. Bu destekler önümüzdeki yıl mercimekte maliyetlerin yüzde 27’sini, nohutta yüzde 18’ini destek olarak karşılıyoruz” dedi.
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı Tanıtım toplantısı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, FAO Türkiye Temsilcisi Yukiro Shoji, TZOB Genel Başkanı Şemşi Bayraktar, Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Baysal ve birçok davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Eker bakliyatın önemini belirterek, “Bakliyatın anavatanı Anadolu topraklarıdır, bu bizim üzerimize bir sorumluktur. Baklagiller hayatımızın çok büyük önemli bir unsurudur. Alınabilecek bütün tedbirleri biz bir yıl boyunca dünyaya anlatacağız. Yemeklik baklagiller kültürümüzde de, üretimde de çok önemli oldu” diye konuştu.
‘Baklagillerin insan besininde ki önemi yanında bir de toprağın beslenmesinde de çok önemli bir rolü var’ diyen Eker, “Bütün bir sitemi muhafaza etmek, sürdürülebilir tarımsal bir sistemi gerçekleştirmek için bizim baklagil tarımını mutlak suretle sürdürmemiz ve bunu geliştirmemiz gerekiyor. Bakanlığımızca baklagil yılına yönelik olarak 2014 yılında eylem planı hazırladık. 3 konu başlığı hazırladık. Bu alanda tabiatımızın gerektirdiği, iklim değişikliliğinin gerektirdiği, üretimin, ekonomin gerektirdiği AR-GE çalışmaları yapmamız gerekiyor. Bu çalışmalar olmadan tohumculuk ile ilgili çalışmalar yapmadan bizim bunu sürdürebilmemiz mümkün değil. Eğer biz, kendi imkanımızı, kendi gücümüzü, kendi zenginliğimizi, kendi değerlerimizi geliştirmezsek, buradan yeni ürünler geliştiremezsek, o zaman küresel fast food kültürünün tesirinde kalırız ve o bizi alıp götürür. O zaman hem değerlerimizi kaybederiz hem de pek çok manada sağlığımızı kaybetme riski ile karşı karşıya kalırız. İnsanlığın beslenme reçetesi de 21. yüzyılda bu coğrafyadan çıkacaktır. Hem kendi vatandaşlarımızın sağlığı için hem de küresel beslenme ve gıda kültürüne katkı sağlamak açısından önemli” diye konuştu.
6 yılda toplam kuru baklagil üretiminin yüzde 20 arttığını kaydeden Bakan Eker, “Türkiye’ye yapılan en büyük iyilik, Türkiye tarımına ve geleceğine yapılan en büyük yatırım, sigorta poliçesi topraklarda tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçilmesidir. Bunu sağladık, meseleye stratejik bakıyoruz” dedi.
Sertifikalı tohumu destekleme kapsamına aldıklarını hatırlatan Eker, dünyada 73 milyon hektar alanda yaklaşık 66 milyon ton baklagil üretildiğini belirterek, “Dünyada bakliyat üretiminde Hindistan, Çin, Brezilya, Avustralya, Kanada, Myanmar önde gelen ülkeler. Piyasa değeri yaklaşık 40 milyar dolar piyasa gelirine sahip ürün grubudur. Türkiye dünya mercimek üretiminde 3’üncü, nohut üretiminde 4’üncü, kuru fasulye üretiminde 23’üncü sırada, payı yüzde 1 civarında. Dünya bakliyat ticareti içerisindeki payımız da yüzde 3 düzeyinde. Baklagiller tane bitkileri içerİsinde tahıllardan sonra Türkiye’de ikinci en büyük ürün grubu. Toplam 806 bin hektar alanda kuru baklagil üretimi yapılıyor” ifadelerini kullandı.
2008’den bugüne kadar 446 milyon lira prim desteği sağlandığına dikkat çeken Bakan Eker, “2015 yılı ürünü için prim desteğini yüzde 100 artırdık. Baklagillerde sertifikalı tohum kullanım desteğini de yüzde 20 artırıyoruz. Bu destekler önümüzdeki yıl mercimekte maliyetlerin yüzde 27’sini, nohutta yüzde 18’ini destek olarak karşılıyoruz. Mercimek üreten çiftçi 100 lira harcıyorsa 27 lirasını bizden destek olarak alıyor. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ve IPARD kapsamında baklagil ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve ambalajlanması yatırımlarına da hibe desteği sağlıyoruz. 168 adet baklagil projesine 38,4 milyon lira hibe ödedik. Toplamda baklagillerle ilgili 173 projeye 40 milyon lira hibe destek sağladık” şeklinde konuştu.
Bakan Eker, konuşmasının ardından Türkiye Aşçılar Federasyonu şeflerinin bakliyat kullanılarak yaptıkları yemeklerin bulunduğu stantları gezdi. Eker, hazırlanan tatlıların tadına baktıktan sonra bakliyatları kullanarak salata yapıp basın mensuplarına ikram etti.
Stantları gezdikten sonra Bakan Eker, farklı illerden gelen çiftçi kadınlar ile hatıra fotoğrafı çektirdi.