24 saatte 10 bin kişi giriş yaptı!

24 saatte 10 bin kişi giriş yaptı!

Avrupa'daki Türk işçilerinin yaz tatillerini geçirmek için Türkiye'ye girişleri sürüyor. Karayolunu tercih ederek Bulgaristan sınırındaki Kapıkule, Hamzabeyli Sınır Kapısı ile Yunanistan sınırındaki İpsala Sınır Kapısına gelenler yoğunluğu da arttırdı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, uzun kuyruklar oluşmaması için tedbir alsa da zaman zaman aynı anda yola çıkan araçların yarattığı uzun kuyruklar sürücülerin tepkisine neden oldu.


İŞLEM 6 DAKİKA, SIRA 2 SAAT

Türkiye'ye girecek her araç için gümrük, pasaport ve bagaj kontrolünün yaklaşık 6 dakika sürdüğünü ifade edilse de birçok araç gümrük sahasında sıranın kendisine gelmesi için en az 2 saat beklemek zorunda kalıyor. Almanya'nın Köln kentinde oturan Mustafa Zahteroğulları, Türkiye'ye girebilmek için gümrükte 3 saat beklemek zorunda kaldıklarını ifade ederek, "Her sene aynı heyecan, Vatanımıza geldik. Önce hayatını kaybeden yakınlarımızın mezarlarını daha sonra yakınları, akrabaları ziyaret edeceğiz. Türkiye'ye dönmek çok güzel bir duygu. Bir sıkıntı yaşamadık, gümrükte de 3 saat kadar bekledik. Her yerde bekliyoruz, burada da bekleriz" dedi.

'MEMLEKET HASRETİNDEN HER SENE GELİYORUZ'

Alper Yılmaz ise Ramazan bayramını memleketlerinde geçirmek için erken yola çıktıklarını kaydederek, "Bayramda Türkiye'de olmak için erken geldik. Memleketim Ankara'da orada gidiyoruz. Gümrükte 2 saati aşkın bir sürede işlemler yapıldı ve çıktık. Şimdi memlekete doğru yola çıkıyoruz. Burada olmak çok güzel, her yıl vatan hasretini dindirmek için Türkiye'ye gelmeye çalıyoruz" diye konuştu.

Sıcak havada yolculuk yapmanın ve gümrüklerde beklemenin oldukça zor olduğunu anlatan 34 yaşındaki Hidayet Acar ise tüm sıkıntıları Türkiye'ye girdiklerinde unuttuklarını söyledi. Acar, "Ben ve eşim Almanya'da yaşıyoruz. Her sene tatilimizi Türkiye'de geçirmek için gelmeye çalışıyoruz. Bu zamanlarda hava çok sıcak ve bir de gümrüklerde bekliyoruz ya zor oluyor gerçekten. Şimdi Türkiye'ye girdik. Bundan sonra Ankara ve Erzurum da akraba ziyaretlerine gideriz. Biraz tatil yapar yine Almanya'ya döneriz" dedi.

SON 24 SAATTE 4 BİN ARAÇLA 10 BİN KİŞİ GELDİ

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre, son 24 saatte Kapıkule Sınır Kapısından Türkiye'ye 3 bin 571 araçla toplam 10 binin üzerinden kişi girişi yapıldı. Uzun Ramazan Bayramı tatilini yurt dışında geçirmek isteyenler ise 2 bin 465 araçlar Kapıkuleden çıkış yaptı.

GÜMRÜK BASINA YASAKLANDI

Avrupa'da yaşayan Türk işçilerinin Türkiye'ye girişlerini takip etmek için her sene olduğu gibi Kapıkule Sınır Kapısına girmek isteyen gazeteciler, bu kez "Bakanlık talimatı" denilerek içeri alınmadı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gazetecilerin gümrük içerisindeki araç kuyruklarını ve geçişleri görüntülemesini bu yıl yasaklamış oldu.