25 yıl önce uçakta doğdu, kabin memuru oldu

25 yıl önce uçakta doğdu, kabin memuru oldu

Türk Hava Yolları’nın 25 yıl önce İzmir-Frankfurt seferini yapan uçağında doğan Erkan Geldi, THY’de kabin memuru olarak dünyada bir ilke imza attı. Dünyada uçakta, doğup uçakta çalışmasıyla bir ilki gerçekleştiren Erkan Geldi, “Her Frankfurt uçuşunda inişe geçerken "Ben şimdi doğmuşum’ diye düşünüyorum" dedi.
Almanya’da çalışan Manisalı Kemal Geldi ile evli olan Fatma Geldi, ilk kez 9 Eylül 1990’da Almanya’ya eşinin yanına giderken hamile olduğunda uçağa bindi. Ancak hamile olan Fatma Geldi, Türk Hava Yolları’nın İzmir-Frankfurt seferini yapan Boeing 727 tipi uçağında doğum sancısı başladı. Kaptan pilotluğunu Erkan Süzer’in yaptığı uçağın ön bölümü Fatma Geldi için boşaltıldı. Kabin ekibi ile beraber yolcular arasında bulunan yeni mezun bir jinekolog da doğuma yardımcı oldu. Fatma Geldi 2 kilo 600 kilo ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Geldi Ailesi, bebeğe doğduğu uçağın kaptan pilotu Erkan Süzer’in adını koydu. Erkan Geldi, Almanya’da liseyi bitirdikten sonra Balıkesir Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği’nden mezun oldu. Şimdi 25 yaşında olan Erkan Geldi’nin yolu, havacılık sevdası nedeniyle THY ile bir kez daha kesişti.
Erkan Geldi, THY’nin açtığı kabin memurluğu sınavını kazandı. Bugün THY’de kabin memuru olarak görev yapan Geldi o anları İHA’ ya anlattı. Geldi, “Uçak Frankfurt havalimanına iniş için alçaldığında annemin doğum sancıları tutunca kabin ekibi ve bir jinekolog yardımcı olmuşlar ve ben dünyaya gelmişim. Böyle gurur duyulacak bir şirket olan THY ile yolumuzun bir kez daha kesişmesinden çok mutluyum. Her Frankfurt uçuşunda inişe geçerken ‘Ben şimdi doğmuşum’ diye düşünüyorum. Uçakta doğum olayımı pek anlatmıyorum çevremde ama duyduklarında ise çok şaşırıyorlar. THY’ye giriş mülakatı sırasında ‘Neden bu mesleği seçtiğim’ sorulduğunda ‘Ben uçakta doğdum’ cevabını verdim. Uçakları ve THY’yi çok seviyordum, uçaklarda çalışmak istiyordum. Ancak ismini aldığım kaptan pilot emekli olduğu için, onunla tanışma fırsatı bulamadım. Doğumuma yardım eden jinekolog ve kabin ekibi ile tanışmak isterim” dedi.
THY’de 7 aydır uçan Erkan Geldi’nin hedefi pilot olmak. Bunun için yaz döneminde pilotluk sınavlarına başvuracak.28. haftalarını (7 ay) doldurmamış olan hamile yolculardan, uçak yolculukları öncesinde herhangi bir rapor istenmiyor. Hamileler, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar ise doktorlarından aldıkları “Uçakla seyahatinde sakınca yoktur” raporuyla uçabiliyor. 36. hafta ve sonrasında ise doktor raporu olsa dahi hamile yolcuların seyahatine izin verilmiyor.