3 kesime emeklilik müjdesi!

3 kesime emeklilik müjdesi!

Meclis Plan Bütçe Komisyonu ‘nda kabul edilip Genel Kurul'a gönderilen torba yasa tasarısına göre borcu olanlar da emekli olabilecekler. Anneler 6 yıl kazanırken , maden işçileri 43 yaşında emekli olabilecekler.

Bağ-Kur borcu olup emekli olamayan vatandaşlar için iki seçenek sunuluyor. Faizleri sildirip ana parayı yapılandırabilecekler. Faizleri silinen ana para, borcunu ödeyemeyecekler için 18 veya 36 aya kadar taksitlendirilebilecek. Emeklilik günlerini bu şekilde tamamlayan vatandaşlar emekli olabilecekler. Bir diğeri ise hizmet tazminatından vazgeçmek olacak. Yaklaşık 22 milyar Bağ-Kur alacağı dondurulacak.

Maden işçilerinin ise emeklilik yaşı 55 yaşından 50 yaşına çekiliyor. Yıpranma durumuna bağlı olarak maden işçilerine 43 yaşına kadar emeklilik sağlanabilecek.
Kadınlar için yeni düzenleme bulunduran yasada, SSK'lı kadınlara tanınan, doğum borçlanması ile 6 yıl erken olunabilen yasa Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na bağlı kadınlara da tanınacak.

Devlete borcu olan vatandaşlar bu yasa ile yeni ödeme yolları kazanacak. Ayrıca trafik cezaları araç muayeneleri, otoyol geçiş ücretleri ve su faturaları takside bağlanacak. Kamu çalışanlarına da nöbet yasağı, adliye memurlarına mesai hakkı gibi imkanlar getirilecek.