4. sınıf öğrencilerine maaş verilsin önerisi

4. sınıf öğrencilerine maaş verilsin önerisi
19. kez toplanan Milli Eğitim Şurası'nda reform niteliği öneriler tartışılmaya devam ediliyor. 

4 ayrı komisyonda görüşülen ve Şura Genel Kurulu’nun son kararı vereceği önerilerden öne çıkanları şöyle:

4. sınıf öğrencilerine maaş verilsin

Üniversite sınavının ardından ilk 5 tercihinde eğitim fakültesi yazan ve yerleşen öğrencilere 300-500 TL arasında teşvik verilmeli. Öğretmenliğe uygun olmayan öğrencilerin başka alanlara yönelmesi için diğer fakülte ve bölümlere geçiş imkanı sağlanmalı.

Ders müfredatları 12 yıllık eğitime göre yeniden düzenlenmeli. Eğitim fakülteleri yeniden 5 yıla çıkarılmalı ve 4. sınıf sonunda öğrencilere asgari ücret üzerinden maaş bağlanmalı. “Toplumsal kardeşlik ve barışı güçlendirmek adına talep edilen okullarda Türkçe’nin yanına bir dil eğitimi verilmeli. Doğu’da Türkçe-Kürtçe, Güneydoğu’da Türkçe-Arapça, Karadeniz’de Türkçe-Lazca-Gürcüce gibi dillerde dersler verilmeli.

Okullarda dedektörlü kontrol

Şura’da ayrıca Osmanlı Türkçesi’nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. Okul giriş çıkış noktalarının sınırlandırılması, okul içi ve çevresinde denetimi arttıracak önlemlerin alınması yönündeki öneri de benimsendi. Bu kapsamda, okullarda ziyaretçi kartı uygulaması, kamera sistemi, duman sensörü, metal dedektör gibi önlemler alınabilecek.

Öneriler bugün de sürecek. Raporlar, yarın oylanacak ve kabul edilen öneriler tavsiye kararlarına dönüşecek.

Karma eğitim önerisi gündemden çıkartıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, 19. Milli Eğitim Şurası’nda Eğitim-Bir-Sen’in “karma eğitimin kaldırılması” yönündeki önerisinin gündem dışı bir konu olduğundan komisyon tarafından oylanmayacağını belirtti. “Gündem dışı hiçbir şey şurada öneri olarak kabul edilemez, genel kurul oylamasına sunulamaz” diyen Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip “Grubun bütün önerilerini tek tek kontrol ettim. Orada böyle bir şey yok. İkincisi zaten bunun gündeme alınması mümkün değil” dedi.