4 Şubat Dünya Kanser Gününe Hazırlanıyorlar

4 Şubat Dünya Kanser Gününe Hazırlanıyorlar

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 4 Şubat Kanser Günü öncesinde toplumu çağımızın en önemli hastalığına karşı bilinçlendirmek, erken teşhisin önemini vurgulamayı amaçlayan Ayvalık Toplum Sağlığı Merkezi yazılı bir açıklamada bulundu.
Ayvalık Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Recai Yılmaz’ın imzasını taşıyan açıklamada; Kanser Hastalıklarının günümüzün en önemli sorunlarından biri olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “Kanser, en kısa tanımı ile hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmaları demektir.
Kanser Oluşumunun Nedenleri; Sigara, alkol kullanımı, Uzun süre güneş altında kalma, Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalınması, Bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeler, asbest…) Bazı virüsler, Hava kirliliği, Radyasyona maruz kalma, Kötü beslenme alışkanlığı, Genetik yatkınlıklardır” denildi.
Kanser hastalığının önüne geçmek için obeziteye dikkat etmenin önemine işaret edilen açıklamada, “Fiziksel aktiviteyi günlük hayatın bir parçası haline getirmek, daha çok mevsimsel ve işlenmemiş gıdalar tüketmek, besinleri doğru pişirme yöntemleri ile pişirmek, tüketilen tuz miktarını azaltmak, tuzlayarak saklama yöntemlerini kullanmamak, tarım ilaçlarından, diğer kimyasallardan ve radyasyondan uzak durulması, sigara ve alkol kullanılmaması gerekir. Yine bunun yanında özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde dışarıya çıkılmaması, açık renk kıyafetler tercih edilmesi, koruyucu şapka, gözlük ve kremler kullanılması, güneşlenmek için önerilen saatlere uyum sağlanması cilt kanserinden korunmada önemli faktörlerdir” ifadeleri yer aldı.
Kanser’in çok sık görülen bir hastalık olması ile birlikte önlenebilir bir hastalık da olduğuna işaret edilen açıklamada, “Kanser hakkında yapılan eğitimler ve taramalarla özellikle meme, rahim ağzı, cilt kanserleri, prostat kanserleri ve barsak kanserleri çok kolay yöntemler ile erken teşhis edilebilmektedir. Kanserde erken tanı için, vücudumuzun verdiği uyarıcı belirtileri gözlemlemek, olası risk faktörlerini göz ardı etmemek önemli. Bunlara ek olarak, kanser oluşumunu önceden yakalamamızı sağlayan gerekli kontrolleri de düzenli olarak yaptırmamız şarttır. Erken teşhis yaşama oranını belirgin şekilde arttırmaktadır. Unutmayalım ki; Erken Teşhis Hayat Kurtarır” denildi.