5 Bin 3 Şehidin Ailesine Mektup Gönderilecek

5 Bin 3 Şehidin Ailesine Mektup Gönderilecek

Edirne Belediyesi, Türk Şehitlikleri Vakfı ve Edirne Şehit Aileleri Derneği’nin iş birliğiyle yapılması planlanan, ‘Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ projesi kapsamında, hastanede hayatını kaybeden 5 bin 3 şehidin kayıtlı olduğu köy, belde ve ilçelere mektup gönderilerek, şehitlerin hayatta olan yakınlarına ulaşılacak.
Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında, söz konusu proje ile ilgili düzenlenen basın toplantısına, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcıları Ertuğrul Tanrıkulu ve Çiğdem Gegeoğlu’nun yanı sıra Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Belediye Başbakanı Recep Gürkan, yapılacak olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin, Çanakkale’den sonra Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olacağını söyledi.
5 BİN 3 ŞEHİDİN AİLESİNE MEKTUP GÖNDERİLECEK
Türkiye’nin en büyük 2’nci şehitliği projesi olma özelliği taşıyan ‘Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’ için düzenlenen basın toplantısında konuşan, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Nermin Vardar, bölgede bulunan şehitleri tek tek tespit ettiklerini belirterek, "5 bin 3 şehidimizin ailesine mektup gönderip, atalarının yerlerini bilmelerini istedik. O dönemde 4 cephede savaşan şehitlerimizin ailelerinin birçoğu onları Çanakkale’de biliyor. O dönem Çanakkale’deki çarpışmalarda yaralanan birçok askerimiz bin yataklı Askeri Hastane’ye getiriliyor ve burada şehit olduktan sonra hemen hastane yakınına gömülmüş" şeklinde konuştu.
Vardar, Askeri Hastane’nin 1941 yılına kadar hizmet verdiğini hatırlatarak, bölgede bulunan şehit sayısının 100 bine yaklaşacağını tahmin ettiklerini de belirtti.
GÜRKAN: "ÇANAKKALE’DEN SONRA EN BÜYÜK ŞEHİTLİK EDİRNE’DE OLACAK"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise 3 ay önce Askeri Hastane’nin 2 kilometre kuzeybatısındaki şehitlik mezarlığını tespit ettiklerini dile getirerek, "Burayı belediye adına tescil ettirdik. Hemen ardından Türkiye’de Çanakkale’den sonra en büyük şehitliği yapma kararı aldık. Hızlı bir şekilde mimari projesini hazırlattık. Şehitlerimizin adlarını belirleyip, bugün de ailelerine iletilmek üzere kaymakamlıklar ve muhtarlıklar aracılığı ile mektup gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.
TEMEL ATMA TÖRENİ 19 EYLÜL’DE
Gürkan, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik unvanının verildiği 19 Eylül tarihinde temel atacaklarını hatırlatarak, 26 Mart 2015 tarihinde şehitliği tamamlamayı planladıklarını dile getirdi. Askeri Hastane ve şehitlik yakınında bulunan şehir çöplüğünün de kaldırılacağını söyleyen Belediye Başkanı Gürkan, "2015 sonunda yeni çöp tesisimizi bitireceğiz. Proje tamamlandığında bu toprak parçasını vatan yapmak için savaşan şehitlerimize, umarım borcumuzu ödemiş oluruz" dedi.
BALKANLARA DA MEKTUP GÖNDERİLECEK
Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi de hastanede Edirne Asker Hastanesi’nde hayatını kaybeden şehitlerin bazılarının doğum yerlerinin yurt dışı olduğunu ve Dimetoka, Selanik, Serez, Manastır, Kırcaali, Bosna-Hersek, Romanya ve Kosova’ya da mektup göndereceklerini belirtti.