‘5. SAFRANBOLU KONGRESİ’ BAŞLADI

‘5. SAFRANBOLU KONGRESİ’ BAŞLADI

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından ‘2015 Dünya’ başlığıyla düzenlenen 5’inci Safranbolu kongresi başladı.
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, "Amacımız 2015 içerisinde dünyada gerçekleşecek temel, jeopolitik, politik, ekonomik ve finansal konuları senaryolar çerçevesinde ön görmek olacak" dedi.
Safranbolu Zalifre Otelde başlayan kongrenin açılış konuşmasını yapan Özdağ, yönetim kurulunun kararıyla 2015’den itibaren bu kongrelerin "gelecek merkezli senaryolar" toplantısı şeklinde yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.
Safranbolu’daki ilk toplantının da bu şekilde yapıldığından bahseden Özdağ, “Amacımız 2015 içerisinde dünyada gerçekleşecek temel, jeopolitik, politik, ekonomik ve finansal konuları senaryolar çerçevesinde ön görmek olacak. ’Belirli merkez ülke’ diye nitelendirebileceğimiz ülkeleri ele alacağız. 2015 içerisinde bu ülkelerde beklenen gelişmeleri tahlil edeceğiz, senaryoları inceleyeceğiz. Önce genel olarak Orta Doğu’yu, sonra Suriye, Irak, İran gibi ülkeler zemininde bölge ülkeleriyle ilgilenmeye çalışacağız. Son oturum ise belki birazda Türkiye’yi tartışacağımız bölüm olacak. Bilinçli olarak Türkiye ile ilgili özel senaryo bölümü koymadık. Burada her konunun uzmanı var ama Türkiye uzmanı konusunda sıkıntı çekeceğimizi düşündük.Onun için Türkiye’yi belki son bölümde genel tartışmayı yaparken ele alacağız.Seçmiş olduğumuz noktalar hakikaten vazgeçilmez nitelikte.2015’de dünyayı anlamak için. Muhtemelen 2015’de Dünyada neler olacak? Brezilya’da ne olacak ? senaryo olarak bir tek burada tartışılacak. Muhtemelen 2015’de Hindistan bir tek burada tartışılacak. Brezilya’da ne olacağı sadece burada tartışılacak senaryolarla” dedi.
Karabük Vali Yardımcısı Erkan Çapar, Büyük Birlik Partisi Genel Bakanı Mustafa Destici, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, çok sayıda akademisyen ve vatandaşların katıldığı ve iki gün sürecek kongrenin ilk gününde, "Küresel Jeopolitiğin Temel Merkezleri Arasındaki Dengelerde Beklenen Gelişmeler", "2015’de Küreselleşme ve Dünya Ekonomisi", "2015’de Dünya Enerji Sektöründe Olası Gelişmeler", "Küresel Finansta Beklenen Gelişmeler", "Küresel Yatırım Haritasında 2015 Gelişmeleri" başlıklı oturumlar gerçekleştirilecek.