50 günde koronavirüsü bitirdiler!

50 günde koronavirüsü bitirdiler!

Karantina önlemlerinin gevşetildiği bir başka ülke olan Belçika'da, bir günde 80 hasta daha yaşamını yitirdi.

Can kaybının 7 bin 924'e ulaştığı ülkedeki vakalar ise 361 artışla 50 bin 267 oldu.

Belçika'da ilk aşamada bugünden itibaren sosyal mesafe kurallarına uyulması kaydıyla bazı iş yerleri açılabilecek. Ayrıca, bisiklete binmek ya da en çok üç kişiye kadar grup halinde yürüyüş serbest olacak.

Otobüs ve tren seferlerinin artırılacağı ülkede, toplu taşıma araçlarında 12 yaş üstü için maske kullanımı zorunlu olacak.

Belçika'da Fransızca yayın yapan Le Soir gazetesine konuşan Virolog Erika Vlieghe, normalleşme sürecinde vakaların artabileceğini söylüyor: "İlk Covid-19 dalgasının ne kadar ciddi olduğunu gördük. İkinci olası bir dalgaya karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor."

İlk vakanın 19 Şubat'ta kayıtlara geçtiği İran'da, can kayıpları 74 artışla 6 bin 277'ye yükseldi. Tahran yönetimi, son 24 saatte 1223 testin daha pozitif sonuç vermesiyle vakaların 98 bin 647'ye çıktığını bildiriyor.

CORONA VİRÜSÜ YENEN ÜLKE

Yeni Zelanda'da, Mart ayı ortasından bu yana ilk kez hiçbir vaka görülmedi.

50 gün sonra gelen haber ülkede büyük sevince yol açarken, Yeni Zelanda Sağlık Genel Direktörü Dr. Ashley Bloomfield, sonucun bir kutlama sebebi ve tüm ülkenin çabalarının simgesi olduğunu söyledi.

Toplam 1487 vakanın kayıtlara geçtiği Yeni Zelanda'da, Başbakan Jacinda Ardern 27 Nisan'da corona virüse karşı verilen savaşın kazanıldığını açıklamıştı.

İSPANYA'DA 164 ÖLÜ, BERBERLERİN ÖNÜNDE KUYRUK VAR

İspanya'da bir gün sonra yine 164 can kaybı gerçekleşti. Böylece, 18 Mart'tan bu yana en düşük artış olan günlük can kaybı bugün de tekrarladı.

Olağanüstü hal devam ederken normalleşme sürecinin başladığı Avrupa ülkesinde, ölü sayısı 25 bin 428'e yükseldi.

İspanya'da salgın sırasında en çok günlük ölüm 950 ile 2 Nisan'da kaydedilmişti.

İspanya'da vaka sayılarında da gözle görülür bir düşüş var, son 24 saatte 545 test pozitif çıktı ve toplam vaka 218 bin 11 oldu.

Avrupa ülkesinde başlayan yeni dönem, dört aşamalı normalleşme sürecinin '0 seviyesi' olarak adlandırılıyor. İlk adımda, restoran ve küçük işletmelerin yarım randımanlı açılmasına izin verildi.

Ülkede yasakların hafifletilmesiyle berberlerin önünde kuyruklar oluştu.

Salgınının en az etkilediği Balear ve Kanarya Adaları'ndaki dört adada ise doğrudan '1. seviyeye' geçildi, pazar yerleri, kafeteryaların terasları ve kütüphaneler açıldı.

JAPONYA'DA OHAL UZATILDI

15 bini aşkın vakanın kayıtlara geçtiği Japonya'da, olağanüstü hal (OHAL) Mayıs ayı sonuna kadar uzatıldı.

Japonya, 7 Nisan'da 7 eyalette, 16 Nisan'da ise ülke çapında OHAL ilan etmişti.

SOKAĞA ÇIKMA İLAN ETMEDEN SALGIN BİTTİ

Corona virüs salgınını durduran İzlanda'da bugün hayat normale dönmeye başlıyor.

Ülkede, bugün liseler, üniversiteler, kuaförler, dişçiler ve diğer iş yerleri altı haftalık aradan sonra yeniden açılıyor.

İzlanda'nın 360 binlik nüfusunun, salgının kontrol altına alınmasında kısmen de olsa etkili olduğu düşünülüyor.

İzlanda, vakaların sıkı karantinası ve temas kurdukları kişilerin takibi sayesinde sokağa çıkma yasağına ihtiyaç duymadı.

Toplam 19 bin kişinin iki haftalık karantinaya alındığı İzlanda'da ilkokullar, bazı kafe ve restoranlar, sosyal mesafe kuralları çerçevesinde açık kaldı. 20'den fazla kişinin bir araya gelmesine izin verilmezken, insanların birbirlerine iki metre mesafede durmaları istendi.

İzlanda ayrıca altı haftada 50 bin kişiye, yani nüfusunun yüzde 13'ünden fazlasına test yapmayı başardı.

Ülkede bugüne kadar 1799 vaka tespit edildi, Covid-19 10 can aldı.

VİETNAM'DA ÖĞRENCİLER OKULLARA DÖNDÜ

Vietnam'da üç aydır kapalı olan okullar yeniden açılmaya başladı. Okullarına dönen öğrenciler, maske takmak zorunda.

Başkent Hanoi'deki Dinh Cong Ortaokulu'nda eğitim gören altıncı sınıf öğrencisi Chu Quang Anh, "Üç ay sonra okula dönmekten, öğretmenlerim ve sınıf arkadaşlarımla birlikte olmaktan dolayı çok heyecanlıyım" diyor.

Öğrencilere okula girişlerde ve sınıflarda ateş ölçümü yapılıyor.

271 vakanın teşhis edildiği Vietnam'da, corona virüs nedeniyle can kaybı kaydedilmedi.

SALGIN RUSYA'YI KASIP KAVURUYOR

Nisan ayı başlarında yalnızca 5 bin civarında vaka bildiren Rusya'da, kelimenin tam anlamıyla bir corona virüs patlaması yaşanıyor.

Moskova yönetimi, bugün 10 bin 581 testin daha pozitif sonuç verdiğini duyurdu. Böylece, Rusya'daki vakaların sayısı 145 bin 268 oldu.

Rusya, Pazar günü de 10 bin 633 vakayla şimdiye kadar tespit edilmiş en yüksek rakamı açıklamıştı.

Böylece, Rusya'daki vakalar bir ayı doldurmadan yaklaşık 30 kat artmış oldu.

Salgının önüne geçen bir başka ülke Güney Kore'de, son 24 saatte sekiz yeni vaka saptandı, iki can kaybı var.Güney Kore'de toplam Covid-19 vakası 10 bin 801, ölü sayısı 252.

İTALYA'DA BAYRAM

Covid-19 salgınının Avrupa'da en fazla can kaybına neden olduğu ülke olan İtalya, iki aylık sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından bugün kademeli olarak yeniden sokaklara geri dönmeye başlıyor.

İtalyanların artık dışarıda egzersiz yapmasına ve aynı bölgedeki akrabalarını, maske takmak koşuluyla, ziyaret etmesine izin verilecek. Ülkedeki parklar da açılırken, restoranlar da paket servis yapabilecek.

Ayrıca 15 kişiyi geçmemek şartıyla cenaze törenlerine de izi verilecek.

İtalya, corona virüs salgını nedeniyle tüm ülke çapında sokağa çıkma yasağı uygulayan ilk ülke olmuştu.

Ülkede geçen hafta can kaybı son iki ayın en düşük seviyesindeydi, bir haftada 174 kişi hayatını kaybetti. Ülkedeki vaka sayısı 210 bin 717, can kaybıysa 28 bin 884.

İtalya ekonomisininse bu yıl yüzde 9 daralması bekleniyor.

TRUMP: 100 BİN İNSAN ÖLEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, corona virüse karşı yıl sonuna kadar aşı geliştirileceğinden 'çok emin' olduğunu söyledi. Fox News'a konuşan Trump, ABD"de virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu 100 bin kişinin ölebileceğini belirtti.

Trump, yönetiminin salgının başlangıcında çok yavaş davrandığı şeklindeki eleştirileri de reddetti. "Doğru şeyi yaptık" diyen Trump, Çin'i bir kez daha salgının yayılmasını durdurmamakla ve bu konuda başarısız olmakla suçladı.

Trump, "Bence korkunç bir hata yaptılar ve bunu kabul etmek istemediler. Biz, oraya (Vuhan'a) erişim imkan verilmesini istedik. Bizi orada istemediler" diye konuştu.

ABD Başkanı ayrıca Amerikan istihabarat servislerinin de 23 Ocak'a kadar salgınla ilgili olarak kendisini uyarmadıklarını, kaygılarını dile getirmediklerini söyledi.

CNN ve ABC televizyonları ise 3 Ocak tarihinden itibaren Trump'a verilen istihbarat brifinglerinde corona virüsten de bahsedildiğini bildirdi.

Amerikan Johns Hopkins Üniversitesi'nin son verilerine göre, 1 milyon 158 bin vakanın görüldüğü ABD'de Covid-19 hastalığı sonucu ölenlerin sayısı 67 bini geçti. Ülkede kamu sağlığı uzmanları ise Trump'ın aksine corona virüs aşısı geliştirilmesinin 12-18 ay süreceğini söylüyor.

Corona virüsün ortaya çıktığı Çin'de tamamı yurt dışı kaynaklı üç vaka belirlendi, yeni can kaybı yok.

Çin ana karasında toplam 82 bin 880 vaka kayıtlara geçti, Covid-19 4 bin 633 can aldı.