51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, EXPO Center’da düzenlenen açılış töreniyle başladı. Gecede tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ve yazar Tarık Dursun Kakınç’a “Onur Ödülü” verildi. “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn’ın oldu.
Sunuculuğunu Korhan Abay’ın yaptığı geceye, çok sayıda sinema sanatçısı ve davetli katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Türkiye maalesef acı olaylar yaşıyor. Hayatını kaybedenlerin acısını yürekten yaşıyorum. Türkiye’nin her zamankinden daha fazla sanatçının sevgisine ihtiyaç var, perde kapanmamalı dedik. Bugün bu sorumlulukla birlikteyiz. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 51 yıldır Türk sinemasına sahip çıkmak için büyük bir çaba gösteriyoruz. Bu festival belediyenin değil, Antalya halkınındır” dedi.
“BUGÜN KÜSME GÜNÜ DEĞİL”
Konuşmasında sansür iddiaları nedeniyle yapılan eleştirilere de atıfta bulunan Başkan Türel, “Türk sinemasını uluslararası arenaya çıkarmak için fedakarlık yapıyoruz. Bizi tanıyan bilen, günlük tartışmalarının üzerine çıkmış katılımcılarımızı katılımlarından dolayı özellikle kutluyorum. Sınırlarınızın yanı başında insanlık dramları yaşanıyor. Komşularımızdaki ateş maalesef ülkemizi de etkiliyor. Bu nedenle bugün perdelerin kapanacağı gün değildir. Küçük gerekçelerle küsme günü hiç değildir. Sanatçıların çıkıp konuşacağı, barış çağrısı yapacağı, dışarıdaki ateşe su dökeceği gündür” diye konuştu.
ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Menderes Türel’in konuşmasının ardından sinema sanatçıları, festivalde yarışacak filmleri tanıttı. Geceye, ‘Onur Ödülleri’nin sahiplerine verilmesiyle devam edildi. Çok sayıda filmde senarist, yönetmen ve oyuncu olarak görev alan tiyatro sanatçısı Haldun Dormen, oyuncu Nilüfer Aydan ile “Düşman Yolları Kesti” gibi Türk sinemasının çok sayıda klasiğinde imzası olan yazar Tarık Dursun Kakınç törende “Onur Ödülü”nün sahibi oldu. “Yaşam Boyu Onur Ödülü” ise Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn’e verildi.
FATMA GİRİK: “İKİ ÖDÜLÜ ARAKLADIM”
Ödülünü Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Filiz Akın’ın elinden alan Haldun Dormen, yıllarını tiyatroya vermiş birisi olarak sinemadan ödül almanın büyük mutluluk olduğunu söyledi. Nilüfer Aydan’ın ödülünü, Türk sinemasının önde gelen isimlerinden Fatma Girik verdi.
Sinemada 57 yılı geride bıraktığını belirten Girik, yaptığı esprilerle salonda bulunanları güldürdü. 71 yaşında olduğunu ve yaşını saklamadığını belirten Girik, “Ben yaşımı saklasam arkamdan ‘Manyak sanki biz seni bilmiyor muyuz’ derler. 4 tane Altın Portakalım var, ikisini filmle aldım, ikisini arakladım galiba hatırlamıyorum” dedi.
ATATÜRK İÇİN ALDI
Onur Ödülü’nün sahibi olan Nilüfer Aydan ise, “Dünyada ve ülkemiz çok kötü şeyler oluyor. Buraya gelmek istemedim ama o kadar emek verdiler çaba sarf ettiler ki. Bu ödülü barış sevgi ve Türkiye’mizin lideri Atatürk için alıyorum. Onun söylediği bir şey var; ‘Cihanda sulh yurtta sulh’ diye konuştu. Yazar
Tarık Dursun Kakınç’ın ödülünü ise gelini, Festival Direktörü Elif Dağdeviren’in elinden aldı.
YAŞAM BOYUNU ONUR ÖDÜLÜ OSCARLI OYUNCUYA
“Yaşam Boyu Onur Ödülü” Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından Oscarlı oyuncu Ellen Burstyn’e verdi.
Konuşmasına Türkçe ‘Merhaba’ diyerek başlayan Elen Krsty, “Çok ödül aldım ama bu ödül çok onur verici. Bu güzel yerde bulunmaktan, ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Bir kere geldim ama bu kez rüyamı gerçekleştiriyorum. Çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“Yıldırım Önal Anı Ödülü” yönetmen Şerif Gören tarafından Güler Ökten’e verildi. “Sinema Emek Ödülü”nün sahibi ise Ali Salim Yaşar oldu. Yaşar film çekiminde olduğu için törene katılmadı. Ödülünü set görevlisi ‘Godzilla’ lakaplı Selahattin Geçgel aldı. “Buraya gelen sinema ekibinin önünde yatarım” diyerek sahneye yatan Geçgel, ayakta alkışlandı.
Sansür tartışmaları ve ‘Belgesel Film’ kategorisinin iptal edilmesiyle tartışmalı bir şekilde başlayan 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde, geleneksel kortej, konser ve parti etkinlikleri de IŞİD bahanesiyle yapılan gösterilerde çıkan olaylar nedeniyle iptal edilmişti.