6. Didim Turizm Yatırım Zirvesi Gerçekleştirildi

6. Didim Turizm Yatırım Zirvesi Gerçekleştirildi

Didim Ticaret Odası ev sahipliğinde bu yıl 6’ıncısı düzenlenen Didim Turizm Yatırım zirvesi gerçekleştirildi.
Zirveye Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Ali Gültekin Kılınç, Didim Kaymakamı İskender Yönden, Didim Belediyen Başkanı A. Deniz Atabay, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Didim Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Üstündağ, Didim Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim İlçe Emniyet Müdürü Ömür Candemir ile Siyasi parti ilçe başkanları, Kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, Belediye meclis üyeleri, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Ticaret Odası Meclis üyeleri, Panel konuşmacı olarak katılan konukları ile turizmciler ve Didimliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Zirvenin açılış konuşmasını Didim Ticaret Odası Başkanı Şaban Üstündağ gerçekleştirdi. Üstündağ konuşmasında Didim’in Turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildiğini ifade ederek “2009 yılından bu yana turizm yatırım zirveleri doğrudan ya da dolaylı olarak bir çok sorunun çözülmesine vesile olmuştur. Bu kapsamda turizm teşvik planı kapsamında ilçemizde 1000 yataklı bir tesisin yapımına başlanmıştır. Yine turizmin kalkınmasında en önemli etkenlerden birisi de ulaşımdır. Söke-Milas karayoluna ve Bodrum havaalanına bağlayan bölünmüş yol çalışmaları için girişimde bulunduk. Yolun yapılması için çalışmalar başladı. Kamulaştırmadan dolayı aksamalar yaşandı ve fakat son yapılan toplantıda hak sahipleri bilgilendirildi ve yol çalışmasının 6 ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz.” dedi.
“ÜNİVERSİTE İÇİN İLK KAZMA TİCARET ODASINDAN “
Üstündağ Didim’i Akköy ve Akyeniköy üzerinde Dalyan kavşağına bağlayacak olan bölünmüş yol çalışmasının yatırım planına alındığını da dile getirerek “En kısa sürede bu çalışmaların başlaması hepimizin ortak arzusudur.” dedi. Didim’in kış nüfusu ile yaz nüfusu arasındaki farktan dolayı Didim Devlet Hastanesinin yetersiz olduğunu ifade eden Üstündağ “Didim’e 150 yataklı yeni bir hastane ihtiyaç duyulmaktadır.” dedi.
Didim şehir merkezinde Üniversite açılması için Ticaret Odası olarak girişimlerde bulunduklarını kaydeden Başkan Üstündağ “Devlet ve yerel kurumlarla yapılacak olan yeni eğitim binalarına ilk kazmayı Didim Ticaret Odası olarak bizler vuracağız.” dedi. Üstündağ Oda olarak 2014-2018 yılları stratejik planı kapsamında Didim’in gelişiminde izleyici değil yön veren bir kurum olmak istediklerini belirterek Zirvenin yapılmasına emeği geçen herkese teşekkür etti.
“DİDİM’E KİMLİK KAZANDIRMALIYIZ”
Ardından konuşan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay ise 402 km2’lik alan kurulu ve 90 km’lik sahili olan Didim’in sorunlarını belli olduğunu belirterek planlamalara dikkat çekti. Didim’in planlamalarının yapılırken kısa değil uzun vadeli düşünülerek yapılmasın gerektiğine belirten Atabay “Yol, park, yeşillendirme yapılabilir ama aynı zamanda herkeste turizmci ruhu olmalı. Herkes bu kimlikle gezmeli. Bu zirvede turizmcilerin fazla olmadığını görüyorum ama aksine burası hınca hınç turizmci olmalıydı. İlçemize bir kimlik kazandırmalıyız. Didim’e bir kimlik giydirilmeli. Eğlence yeri mi yoksa dinlence yeri mi yoksa ikisi bir arada mı? buna da karar vermeliyiz. Önce ilk olarak planlamalar bitirilmeli. Ayrıca tesis yapılmaktan korkmamalıyız ama güzel ve yeşillik içerisinde tesisler olmalı. Yani turizm adam gibi yapmalıyız. Şu an Didim’de başka kültürün esareti altındayız. Bu düzeltilmeli, mekanlarda bile bu olmalı. Bizde her şey var, deniz rüzgar, kum güneş dalga aklınıza ne gelirse; bu noktada da yatırımcıyı elimizden kaçırmamalıyız. Bu kapsamda bu tür zirvelerde ele alınan sorunları gelecek yıl ki zirvelerde de takip edilmeli, sonuç bildirgelerinde yer almalı.” diye konuştu.
“EKİP İYİ, HAYALLER KURACAĞIZ”
Didim Kaymakamı İskender Yönden ise Didim’de göreve başlayalı 10 gün olduğunu ifade ederken “Kaymakamlık makamını bir orkestrayı yöneten şef gibi düşünün; orkestrayı oluşturanlar iyi olursa şef te iyi sonuç verir. Benim gördüğüm de Didim’de bunu oluşturacak ekip iyi; Burada bir arada çalışma kültürü oluşturacağız bu yapı var ve hayaller kuracağız. 100 yıl sonrakini hayal edeceğiz. Planlamalarımızı da buna göre yapacağız. Didim’de kaybettiğimiz çok şey yok. Denizi, sahili güzel rüzgarı havası güzel. Bunları planlayarak bir kimlik oluşturacağız. Bu çalışmaları yaparken de Didimli turizmcilerin desteği olacak.” dedi.
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılıç ise Zirvenin Didim’in geleceği ve destinasyon yerlerinde yerini alması açısından önemli olduğunu ifade ederek “Eskiden Turizm Derneği başkanı olan, konuşmaktan zevk aldığım, sohbeti güzel Başkanın Didim’e Belediye Başkanı olması bir şans; yerel de iktidar ve muhalefetin bir arada olması güzel.” dedi.
Türkiye’de gündemin hızla değiştiğini belirten AK Partili Kılıç “Bu zirvenin yerel de gündemi belirleyen bir yapısı olacağına inancım tam. Zirvede çıkan sonuçlarda eğer biz siyasilerin yapacağı bir şeyler varsa her zaman buradayız. Buradan çıkarılan sonuçları çözme anlamında yerel yönetim ve diğer yöneticilerin çözme gayreti içerisinde olacağız.” dedi.
“SİYASİ VE İDEOLOJİK ÇEKİŞME OLMAMALI”
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise Türkiye’nin coğrafyasında çok güçlü bir ülke olduğunu ve köklü bir geçmişi olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlarken “Bu zirvenin 6. olması takdir-e şayen; geçmişte bir Rum köyü olan, daha sonra mübadele zamanında yerleşim yeri olan ve son yıllarda gelişerek bir ilçe konumu olan Didim iyi gelişti. Hızla göç alan bir yerde yerel yönetiminde hizmetini sağlıklı yapması şart; Aydın’ı ben haritada güzel bir hanıma benzetiyorum. Bu hanımın en güzel yerinde ise Didim duruyor. Bu noktada Didim’in planlaması anlamında parsellerin küçültülmesi anlamında Bakanlık düzeyinde görüşmelerimiz oldu. Turizmci bir belediye başkanının olması sorunların çözümü anlamında bir takım olma anlamında güzel. Burada siyasi ve ideolojik çekişme olmamalı. Planlamalar doğru ve sağlıklı olmalı. Kentin altyapısı hazır olmalı, örneğin su sıkıntısı yaşanmamalı, yeni yatırımlar için altyapı hazır olmalı yani kentte yatırımlara hazır olmalı.” dedi.
Aydın Vali Yardımcısı Hayrettin Çiftçi ise konuşmasında Aydın’ın geçmişten günümüze kadar geçen süredeki tarih, turizm, tarım ve yatırımlarla ilgili bilgilere vererek Zirvenin Didim’e katkılar sunacağına inandığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından, “Yerli Halkın ve esnafın Didim tanıtımında etkinliği” ile “Alternatif pazarlar ve yatırımlar” konulu paneller gerçekleştirildi.