6. Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Ve Kistik Fibrozis Kongresi, Kayseri’de Başladı

6. Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Ve Kistik Fibrozis Kongresi, Kayseri’de Başladı

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, ülkelerin kalkınmasında gelişmesinde önemli görevi bulunan üniversitelerin araştırma geliştirme çalışmalarına daha çok önem vermesi gerektiğini kaydetti. Rektör Keleştemur, “Erciyes Üniversitesi olarak Türk toplumunun bilgi toplumuna dönüşmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.
Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Derneği tarafından düzenlenen 6. Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Kongresi, Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde başladı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin katkı verdiği kongrenin açılış programına Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Güven, Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Göçmen ile Erciyes Üniversitesi ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden çok sayıda öğretim üyesi katıldı. Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayhan Göçmen, 6.‘sını Erciyes Üniversitesi’nde düzenledikleri Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Kongresi’ndeki amaçlarının çocuk göğüs hastalıkları ile ilgili önemli konuları tartışmak, aktarmak, hastalığın tedavisinde son bilgileri katılımcıları duyurmak olduğunu kaydetti.
Derneklerinin kuruluşundan ve etkinliklerinden de bahseden Prof. Dr. Göçmen, dernek olarak bu tür düzenledikleri toplantı ve kongrelerde çocuk göğüs hastalıklarının tedavisi konusunda bilime önemli katkı sağladıklarını söyledi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve kongre başkanlarından Prof. Dr. Tamer Güneş de kısa konuşmasında Türkiye’nin dört bir tarafındaki üniversitelerden kongreye katılan tüm bilim adamlarına teşekkür etti.
Kongrenin açılışında son konuşmacı Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise bir ülkenin kalkınması ve gelişiminde üniversitelerin rolüne değindi. Türkiye’de üniversitelerin Anadolu’da açılması ve çoğalmasının Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın YÖK başkanlığı yaptığı dönemde oluştuğunu ifade eden Rektör Keleştemur, temeli tıp fakültelerine dayanan bu üniversitelerin bugün diğer branşlarda da gelişen üniversiteler haline geldiğini kaydetti.
Rektör Keleştemur, “O zaman yeni açılan üniversitelerin sorunları vardı. Bugün de sorunlar var. Bizim üniversitemiz de dahil üniversitelerde en büyük sorun öğrenci sayısının fazla, öğretim elemanı sayısının ise azlığıdır. Temel amacı eğitim öğretim çalışmalarının yanında araştırma geliştirme yapmak olan üniversiteler, özellikle tıp fakülteleri bakımından belki zamanın da ihtiyaçları gereği sadece tedavi hizmetlerine yoğunlaşmıştı. Anadolu’daki üniversiteler ilk kurulduklarında buradaki bilimsel ve akademik çalışmalar akademik unvanların alınması için gereken çalışmalardan oluşmaktaydı. Fakat şimdi biz Erciyes Üniversitesi olarak Türkiye’de üniversite kavramını değiştirmek istiyoruz. Üniversitemizi iyi eğitim öğretim faaliyeti vermesinin yanı sıra bir araştırma üniversitesine de dönüştürerek, her türlü araştırma-geliştirme çalışması yapmaya çalışıyoruz. Bunun için üniversitemiz bünyesinde araştırma merkezleri kuruyoruz. Kurduğumuz bu araştırma merkezlerin birçoğu Türkiye’de tek olma özelliği taşımakta. Aşı Geliştirme Merkezimizde Kırım-Kongo Kanamalı ateşi hastalığına yönelik geliştirdiğimiz aşıda son aşamaya geldik. Yakın zamanda Kırım-Kongo hastalığı aşısında endüstriyel çalışmalara geçmeyi planlıyoruz. Klinik Mühendisliği Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde tıpta kullandığımız her türlü cihazın bakım ve kalibrasyonunu yapmaktayız. Ayrıca bu merkezimizde yeni cihaz için Ar-Ge çalışmaları da yürütmekteyiz. Kök hücre alanında araştırma yapan Türkiye’nin en büyük ve en gelişmiş moleküler araştırma merkezine sahibiz. İlaç Geliştirme Merkezimiz bu yılın sonunda tamamlanıyor. Doğa Bilimleri Araştırma Merkezimiz, 2 yıl içerisinde tamamlanacak. Kısacası Türk toplumunun bilgi toplumuna dönüşmesi konusunda yoğun çaba sarf ediyoruz” diye konuştu.
Mustafa-Müjgan Boydak Kreşi Yıldızlar Sınıfı öğrencilerinin gösterisi ile kongrenin açılış programı sona erdi.
18 Ekim 2014 Cumartesi günü sona erecek kongrede, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden 50’nin üzerinde konuşmacı 300’e yakın katılımcı bulunuyor.