6 yıl sır kalan "kırmızı ışıkta infaz" kararı çıktı

6 yıl sır kalan "kırmızı ışıkta infaz" kararı çıktı

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 4'ü tutuklu 6  sanık ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, olayda yaralanan Zeki Pilge de  hazır bulundu.
Duruşmada söz verilen sanıklardan Rıfkı Kamburoğlu, olayla ilgisinin  olmadığını savunarak, "21 aydır tutukluyum. Olay tamamen bir kumpastır. Beratımı  talep ederim." dedi.
 Sanık Ahmet Lütfullah Ardahan da suçsuz olduğunu belirterek, beratını  talep etti.
Söz verilen diğer sanıklar da beraatlarını istedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Ali Başaran'ı, Hayri  Ersoy'u kasten öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırdı. Heyet,  sanık Başaran'ın, Zeki Pilge'ye yönelik de "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs"  suçunu işlediği gerekçesiyle de 12 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.
Mahkeme heyeti, sanık Müjdat Güler'i, "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs  suçuna azmettirici" olarak iştirak ettiği gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına  çarptırırken, diğer sanıklar Rıfkı Kamburoğlu, Allahverdi Ölmez, Ahmet Lütfullah  Ardahan ve Recai Turna'nın da "tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçuna yardım  eden sıfatıyla iştirak ettikleri gerekçesiyle 8'er yıl hapisle  cezalandırılmalarını kararlaştırdı.
Öte yandan, sanıklardan Serkan Güler'in, suça iştirak ettiğine ilişkin  delil elde edilemediğinden beraatına karar verildi.

Olayın geçmişi
İstanbul'da 2009 yılında işlenen bir cinayete ilişkin yürütülen  soruşturma kapsamında MHP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Haberal'ın da  aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alınmış, Haberal, ifadesinin alınmasının  ardından savcının talimatıyla serbest bırakılmıştı. İşlemlerinin ardından  adliyeye sevk edilen şüphelilerden de 4'ü tutuklanmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma sonucunda, Erkan Haberal'ın  da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında, yeterli şüphe oluşturacak delil  bulunmadığı gerekçesiyle takipsizlik kararı vermiş, 7 şüpheli için de  cezalandırılmaları istemiyle iddianame hazırlanmıştı.
Hazırlanan iddianamede ise şikayetçi Zeki Pilge ile ölen Hayri Ersoy  ve Kazakistan vatandaşı Ubeyde Kuttybayeva'nın, 7 Ekim 2009'da iş görüşmesi  yapmak üzere Ümraniye'de bulunan Bank Asya Genel Merkezine gittikleri  belirtilmişti.
İddianamede, görüşmenin bitmesinin ardından 3 kişinin içinde bulunduğu  araçla yola çıktıktan sonra ateş açılması sonucu Hayri Ersoy'un hayatını  kaybettiği, Zeki Pilge'nin ise yaralanarak felç kaldığı aktarılmıştı.
Olaydan sonra yapılan araştırma ve çalışmalara rağmen, şüphelilerin  tespit edilip yakalanamadıkları belirtilen iddianamede, daha önce işlemiş olduğu  başka bir suç nedeniyle Rize L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü olarak  kalan şüpheli Ali Başaran'ın, Rize Cumhuriyet Başsavcılığına bildirimde bulunarak  olayın aydınlanmasını sağladığı kaydedilmişti.
İddianamede, şüphelilerin "tasarlayarak kasten öldürme", "tasarlayarak  kasten öldürmeye teşebbüs" ve "tasarlayarak öldürmeye azmettirme" gibi suçlardan  cezalandırılması talep edilmişti.