AB Zirvesi'nde Yunanistan konuşulmadı

AB Zirvesi'nde Yunanistan konuşulmadı
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Rusya'ya yaptırımları ve enerji birliğini görüşmek için toplandı.

AB Konseyi binasındaki zirve öncesinde Tunus'taki müze saldırısının kurbanları için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Yunanistan'ın borç sorununu zirve gündemine dahil etme çabası sonuçsuz kalırken bunun yerine Yunan Başbakanı Aleksis Çipras, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande arasında üçlü toplantı planlandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem'un da katılacağı Yunanistan toplantısına davet edilmeyen diğer liderler bu duruma tepki gösterdi.

FRANSA VE ALMANYA BİZİM YERİMİZE MÜZAKERE YAPAMAZ

Belçika Başbakanı Charles Michel, zirve öncesinde basına yaptığı açıklamada Yunanistan toplantısına ülkesinin davet edilmemesi nedeniyle "kızgın olduğunu" belirterek "Belçika hükümeti kendi adına müzakere etmesi için Fransa ve Almanya'ya yetki vermedi" dedi.
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel, "Toplantıya dahil olmayı tercih ederdik" ifadesini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, diğer bazı liderlerin de bu gelişmeden duydukları rahatsızlığı AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'a ileterek toplantının ardından kendilerine detaylı bilgi verilmesini istediklerini belirtiyor.

MERKEL ÇÖZÜM BEKLEMEYİN


Angela Merkel, zirveye girerken yaptığı açıklamada, Yunanistan'la ilgili bir çözüm ya da önemli bir adım beklenmemesini, bugünkü toplantının böyle bir karar alma yeri olmadığını dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Yunanistan'dan taahhüt ettiği reformları hayata geçirmesini isteyerek "Yunan hükümetinin yoksullar için çaba göstermesinde yanlış bir şey yok fakat Yunanistan'dan zenginlerin vergilerini ödemelerini sağlamalarını istiyoruz" dedi.
İki gün sürecek AB zirvesinde, Rusya'ya vadesi Temmuz'da dolacak olan ekonomik yaptırımların yıl sonuna kadar uzatılması masaya gelecek fakat üye ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle bu yönde bir karar çıkması beklenmiyor.

RUSYA'YA YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK

Merkel, Rusya'ya yaptırımların devamının Minsk anlaşmasının uygulanmasına bağlı olması gerektiğini belirterek zirveden bu yönde bir karar çıkmasını istiyor. İngiltere ve Baltık ülkeleri de yaptırımların şimdiden uzatılmasına destek veriyor. Arasında Macaristan, Avusturya, Yunanistan, İtalya ve İspanya'nın da bulunduğu diğer grup ise Ukrayna'daki gelişmelere bakılarak yaptırımların uzatılıp uzatılmamasının Haziran ayında görüşülmesinden yana tavır takınıyor.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk bugün AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'la görüşmesinin ardından basına yaptığı açıklamada, "Eğer Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin AB üye ülkeleri ve liderlerini bölerse bu kendisi için en büyük başarı hikayesi ve özgür dünya için felaket olur" uyarısı yaptı.

AB liderlerinden Ukrayna'nın doğusuna uluslararası barış gücü gönderilmesi yönündeki taleplerine destek isteyen Arseniy Yatsenyuk, "Barış gücünün yerleştirilmesi ortak menfaatimize. Ukrayna'nın bu inisiyatifinin Avrupalı dostlarımız tarafından desteklenmesini bekliyoruz çünkü herkes Avrupa'da barış istiyor ve bunun araçlarından biri barış gücü yerleştirilmesi" dedi.

Ukrayna Meclisinin 18 Mart tarihli bir kararında AB ve BM'ye, geçen ay Minsk'ta sağlanan ateşkes anlaşmasının uygulanması için ülkenin doğusuna barış gücü göndermeleri çağrısı yapılmıştı.

YUNANİSTAN AYRINTILI REFORM LİSTESİ SUNACAK


Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'ın gelecek günlerde nihai ve ayrıntılı reform listesini sunacağını belirterek, kalan kredi dilimlerinin ancak bu listenin AB kurumları ve IMF tarafından onaylanmasıyla serbest bırakılacağını söyledi.

AB zirvesinde ilk gün toplantılarında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve AB kurumlarının başkanlarıyla Yunanistan Başbakanı Çipras ile mini zirve gerçekleştiren Merkel, düzenlediği basın toplantısında, Atina'nın geçen ay varılan anlaşmaya bağlı kalacağı mesajını verdi.
Merkel, Avro Bölgesi maliye bakanlarının 20 Şubat'ta, Yunanistan ile mali programında 4 ay şartlı uzatma kararına bağlı kalınması konusunda anlaştıklarını belirtirken, aradan geçen sürede Yunan hükümetinin yavaş davranmasını eleştirdi.

"20 Şubat anlaşmasının ardından işlerin planlandığı gibi gitmemesi kuşkusuz hayal kırıklığı oluşturdu" diyen Merkel, reformların tamamıyla Yunan hükümetinin tasarrufunda olacağını, Troyka kurumlarıyla müzakerelerin Brüksel'de yürütüleceğini ve Atina'da keşif heyetinin görev yapacağını ifade etti.

Merkel, "Yunanistan önümüzdeki günlerde ayrıntılı reform listesini sunacak. Kalan kredi dilimleri ancak bu listenin AB kurumları ve IMF tarafından onaylanmasıyla serbest bırakılacak" değerlendirmesinde bulundu.

AB 20 ŞUBAT'TAKİ ANLAŞMAYA BAĞLIYIZ VURGUSU YAPTI

Mini Yunanistan zirvesine katılan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, yayınladıkları ortak açıklamada, Avro Bölgesi maliye bakanlarının 20 Şubat'taki anlaşmasına bütünüyle bağlı olduklarını ve bakanların gerekirse tekrar toplanabileceklerini kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Çipras, toplantıdan ayrılırken, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu müzakerenin ardından daha iyimserim. Yunan ekonomisindeki zorlukların en kısa sürede aşılması için tüm tarafların ellerinden gelenin en iyisini yapma niyetlerini teyit ettiklerini düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Çipras, mini zirvede tüm tarafların Yunanistan'ın mali durumunun en kısa sürede restorasyonu için çalışacaklarını söylediklerini anlattı.
Nakit darlığı içindeki Yunanistan, kalan kredi dilimlerinin daha erken bir tarihte serbest bırakılmasını isterken, Avro Bölgesi bunun için Atina'nın nihai reform listesinin Troyka tarafından onaylanmasını şart koşuyor.