ABD'den Rusya'nın Suriye planına tepki

ABD'den Rusya'nın Suriye planına tepki

ABD yönetimi, Rusya'nın Suriye yönetimi ve muhalifleri görüşmeler için Moskova'ya davet etme planını "zamansız" bir girişim olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Elizabeth Trudeau, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, tarafların şu anda Viyana'da başlatılan sürecin devam ettirilmesine odaklanması gerektiğini belirterek, "Her şeyin bir yeri ve zamanı olduğuna inanıyoruz. Muhalif grupların temsil edileceği bir yer ve zaman gelecektir. Henüz o noktada olmadığımızı düşünüyoruz" dedi.

Trudeau, bir gazetecinin "Rusların Suriyelileri Moskova'ya davet etmemesi gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine, "Böyle bir görüşmenin zamansız olacağı kanaatindeyiz. Suriye muhalefetinin bu görüşmeleri yapmak için bir araya geleceği yer ve zaman olacaktır, ancak şu anda zamanı değil" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi, Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mihail Bogdanov, yeni Suriye görüşmelerini gelecek hafta Moskova'da yapmak istediklerini, Rusya Dışişleri Bakanlığının Suriye yönetimini ve muhalifleri görüşmeler için Moskova'ya davet etmeyi planladığını belirtmişti.

Moskova'da daha önce de Rusya yönetiminin koordinatörlüğünde Suriye yönetimi ve farklı muhalif gruplar arasında iki tur görüşme düzenlenmişti.