ABD Dışişleri'nden Filistin uyarısı

ABD Dışişleri'nden Filistin uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail-Filistin meselesinde son dönemdeki gerginliğin devam etmesi halinde Filistin yönetiminin ne kadar daha ayakta kalabileceğinin bilinmediğini belirterek, bu durumun İsrail ve Filistin halkının güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.

Kerry, ABD'nin başkenti Washington'da Brookings Enstitüsü Saban Forum'un yıllık konferansında konuştu. İsrail ile Filistin arasındaki son dönemdeki şiddet olaylarına değinen Kerry, tırmanan şiddetin son bulması için tarafların "tahrik edici retorikten" uzak durması çağrısında bulundu. Sivillere yönelik saldırıların hiçbir haklılığının bulunmadığına işaret eden Kerry, İsrail'in kendini koruma hakkı bulunduğunu anımsattı.

Her iki tarafın da tansiyonun düşürülmesi için adımlar atmasının şart olduğunu ifade eden Kerry, Filistin yönetiminin İsrail karşıtı şiddeti engellemek için daha fazla çabalaması gerektiğinin, İsrailli liderlerin de Filistin otoritesinin parçalanmasına müsaade etmemesinin, böyle bir dağılmayı desteklememesinin önemi üzerinde durdu.

"Eğer bu durum böyle devam ederse Filistin otoritesi ne kadar ayakta kalabilir?” diye soran Kerry, "Filistin yönetimi olmadan İsrail Batı Şeria'nın mülki idaresinden sorumlu olacak. Bu milyarlara mal olur. Filistin yönetiminin güvenlik güçleri olmadan, İsrail Savunma Kuvvetleri on binlerce askerini süresiz olarak Batı Şeria'da konuşlandırmak zorunda kalır" diye konuştu.

Tek devletli bir çözümün neye benzeyeceği konusunda açık sözlü olmak zorunda olduklarını aktaran Kerry, böyle bir çözümün İsrail'in 'demokratik bir Yahudi devleti' geleceğini de tehlikeye atacağını anlattı. Kerry, "Tek devletli çözüm, barış içinde yaşayacak demokratik Yahudi bir İsrail için asla bir çözüm değil" ifadesini kullandı.

İsrail yönetiminin yerleşim politikasını da eleştiren Kerry, devam eden yerleşim yeri inşaatlarının İsrail'n uzun süreli niyetine ilişkin soru işaretleri oluşturduğuna vurgu yaptı. Kerry ayrıca Tel Aviv yönetiminin yeni yerleşim yerleri inşasını kınadı.