ABD Hindistan yakınlaşmasına karşı hamle

ABD Hindistan yakınlaşmasına karşı hamle
ABD'nin Hindistan'ın Nükleer Tedarikçiler Grubu'na alınması gerektiği yönündeki açıklaması üzerine Çin, Pakistan'ın gruba akredite olması için çalışmalar yürütecek

ABD Başkanı Barack Obama'nın geçtiğimiz hafta yaptığı Hindistan gezisinde bu ülkenin Nükleer Tedarikçiler Grubu'na üye olması gerektiğini açıklamasının ardından Çin'den karşı hamle geldi. Çin de Pakistan'ın gruba akredite olması için çaba sarf edecek.
Pakistan medyasında yer alan habere göre Çin, 48 üyeli Nükleer Tedarikçiler Grubuna Pakistan'ın da dahil olması için gerekli adımları atacak.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, Obama'nın Hindistan'ın gruba üye olması gerektiği yönündeki sözlerine tepki göstermişti. Bunun üzerine bölge analistleri Çin'in Pakistan'ın gruba girmesi için çaba göstereceğini söyledi. Pakistan medyası da Çin ile Pakistan yöneticilerinin konuyla ilgili görüşmelere başladığını yazdı.

Nükleer Tedarikçiler Grubu'na üye olabilmek için Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasını imzalamak gerekiyor. Hindistan henüz bu anlaşmayı onaylamış değil. Obama, geçtiğimiz günlerde Hindistan gezisinde tüm şartları yerine getirip gruba üye olması gerektiğini ifade etmişti.

Obama'nın sözleri Pakistan yönetimi tarafından da tepkiyle karşılanmıştı.