ABD müttefiklerini uyardı!

ABD müttefiklerini uyardı!
ABD müttefiki olduğu ülkelerin, Çin'in Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na rakip olacak yeni bankası Asya altyapı Yatırım Bankası'na (AIIB) katılmasından endişeli.

ABD, Çin öncülüğünde kurulan AIIB'e üye olmayı düşünen ülkeleri iki defa düşünmeye çağırdı. ABD açıklamayı, İngiltere'nin ardından Almanya, Fransa ve İtalya'nın da Çin öncülüğünde kurulan bu bankaya katılmayı düşündüklerini açıklamasının ardından yaptı.
ABD'nin bu hareketle, Çin'in uluslararası diplomasi ve ekonomi alanlarındaki artan etkisinin önünü kesmeyi hedeflediği ifad ediliyor. Avrupa ülkelerinin, Çin'in oluşturduğu ekonomiye katılma konusunda hevesli görünmesinin ABD'yi rahatsız ettiği ve Brüksel Washington arasındaki ticari görüşmelerde gerginliğe neden olduğu kaydediliyor.

Avrupa Birliği ülkeleri ve birçok Asya ülkesinin, ABD Kongresi'nin IMF üzerindeki etkisinden rahatsız olduğu kaydeiliyor bu ülkelerin küresel ekonomi yönetimini Çin'e devretmeyi istedikleri kaydediliyor.

ALMANYA YATIRIMCI ÜYE OLABİLİR

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Çin Başbakan Yardımcısı Ma Kai'yi ziyareti sırasında yaptıkları ortak açıklamada Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve Çin'in en büyük ticari partneri olan Almanya'nın AIIB'in yatırımcı üyesi olabileceğini söyledi.

Çin'in 100 milyar dolar sermaye ile kurduğu AIIB, ABD etkisi altında olan IMF, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'na rakip olarak gösteriliyor.
Avrupa ve Asya'dan birçok ülkenin katılmak istediği bu banka, küresel ekonomi yönetiminin ABD'den Pekin'e kayacağı yönünde yorumlara neden oluyor.