ABD'nin yeni ayak oyunu: Ateşkes!

ABD'nin yeni ayak oyunu: Ateşkes!

Cerablus'un güneyine doğru ilerlemeye başlayan Türk ordusu ile PKK bağlantılı YPG unsurları arasında yaşanan çatışmaların geçici olarak kesildiği açıklandı. ABD'nin IŞİDile savaşı yürüten bölgedeki birliği merkez ordusu CENTCOM'dan yapılan açıklamada Salı günü tarafların IŞİD ile mücadeleye odaklanarak birbirlerine ateş etmeye sonverecekleri belirtilirken varılan uzlaşma için 'gevşek mutabakat' ifadesi kullanıldı.

Kaynaklar konuyla ilgili daha kapsamlı bir uzlaşma içinse ABD Başkanı Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında 4 Eylül'de Çin'de yapılacak toplantının bekleneceği aktarıldı.
Ancak ABD'nin TSK ile PYD/YPG unsurları arasında birbirlerine ateş etmeme konusunda gevşek bir mutabakata varıldığı açıklaması Ankara tarafından yalanlandı.
Hürriyet'e konuşan Türk güvenlik kaynakları şunları söyledi:

ABD askeri yetkililerinin yaptığı açıklamanın gerçekle hiçbir ilgisi yoktur. TSK terör örgütü olarak gördüğü ve mücadele ettiği bir örgütün Suriye koluyla anlaşma masasına oturmaz. İşin gerçeği şudur. Bizim tutumumuz bellidir. PYD/YPG unsurları Fırat'ın doğusuna çekilecekler terör örgütünü muhatap alacak değiliz. Kendileri bilirler dedik.ABD'nin bir terör örgütüyle TSK arasında anlaşmaya varıldığını gösterme çabasını anlayabilmemiz mümkün değildir

ABD tedirgin oldu

Türkiye'nin Suriye topraklarında DAEŞ ve Fırat'ın doğusundaki terör örgütleri PKK-PYD'ye yönelik başarılı operasyonları ABD'yi tedirgin etti. TSK'nın Özgür Suriye Ordusu ile kaydettiği ilerlemeyi boşa düşürmeye çalışan ABD şimdi de kamuoyu üzerinden ile Türkiye ile PYD arasında ateşkes anlaşması yapıldığını duyurmaya başladı.

AFP'den 'ateşkes' iddiası


PKK'nın Suriye'deki koluna kalkan olan ABD, PYD'yi resmi bir muhatap olarak gördüğü sözde açıklamayı ise Fransız haber ajansı AFP üzerinden yaptı.

AFP, ABD Merkez Komutanlık Sözcüsü Albay John Thomas'ın "Türkiye ve Kürt gruplar Suriye'de çatışmayı durdurmayı kabul etti" dediğini iddia etti. Thomas'ın, "Taraflar DAEŞ'e karşı odaklanacak" sözlerini aktaran AFP, anlaşmanın birkaç günlük olduğunu öne sürdü.