ABD Savunma Bakanı: 'YPG'yi 'polis gücü' olarak destekleyeceğiz'

ABD Savunma Bakanı: 'YPG'yi 'polis gücü' olarak destekleyeceğiz'

YPG'yi silahlandırmaktan çok bölgede DEAŞ'ın geri gelmemesine yönelik çalışmalara odaklanacaklarını ifade etti. Bakan DEAŞ'ın boşalttığı bölgelerde YPG'nin kalıcı olarak polis güçleri olarak kullanılabileceği sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan Pentagon'a yanıt

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, 5 gün sürecek Ortadoğu ziyaretine başladı. Mattis 5 günlük turunda Mısır, Ürdün, Pakistan ve Kuveyt'i ziyaret edecek. Ortadoğu turuna çıkışta uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, YPG’ye yeni silah verilip verilmeyeceğine ilişkin soruya “Tam olarak Başkanın açıkladığı çizgide ilerleyeceğiz” dedi.

ABD'den kriz çıkaracak bir karar daha! 5 bin tane daha gönderecekler...

Mattis, DEAŞ'a karşı saldırı operasyonlarının son aşamalarına gelinmesi sonrası ABD’nin politikasının SuriyeDemokratik Güçleri’ni (PYD/YPG) silahlandırmaktan çok mevzi kaybetmemeye odaklanacağını söyledi.

Mattis, yeni silaha ihtiyaç duyulmadığını zaten YPG'nin yeterince silahlandığının işaretini vererek şöyle dedi: “YPG silahlı durumda ve koalisyon saldırı operasyonlarına son verdikçe buna ihtiyacınızın olmadığı açık."

Çavuşoğlu: Trump'tan sözünü tutmasını bekliyoruz

YPG'ye 'polis' görevi

Mattis, YPG'nin "polis gücü" olarak destekleneceğini ifade etti.

DEAŞ'ın yenilgisiyle birlikte Suriye'deki ABD güçlerinin kompozisyonunu değiştireceklerini söyleyen Mattis, barış için diplomatik bir yola yöneleceklerini söyledi. Mattis, ABD'nin artık diplomatik süreci destekleyeceğini ifade etti. Suriye'de askeri duruşlarını farklılaştıracaklarını ve YPG/PYD'nin silahlandırılmasına son vereceklerini de belirten Mattis, PYD/YPG'nin artık "yerel polis ve güvenlik gücü" olarak desteklenmesine ağırlık vereceklerini dile getirdi.