ABD'de IŞİD hareketliliği

ABD'de IŞİD hareketliliği

ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili Beyaz Saray’da Kongre liderleriyle görüştü. Irak hükümetinin, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı mücadelede ABD’den hava desteği sağlaması yönünde resmen talepte bulunduğu gün Obama, Oval Ofis'te Kongre liderini Irak konusunda bilgilendirdi. Toplantıya Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, Senato Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi katıldı.

KONGRE’NİN ONAYINA İHTİYAÇ YOK

Toplantıda Obama’nın, Irak’ta yaşananlar konusunda Kongre’yi bilgilendirmeyi sürdüreceği ancak IŞİD terör örgütüne yönelik yönetimin atacağı adımlarda Kongre’den herhangi bir yetki almaya ihtiyacı olmadığını söylediği belirtildi.
Beyaz Saray’dan toplantıyla ilgili yapılan yazılı açıklamada Obama’nın, IŞİD tehdidine karşı yönetimin çabalarını ve Iraklı liderlerin, mezhepsel gündemlerini bir kenara bırakarak, ulusal birlik oluşturmak için bir araya gelmelerini teşvik ettiğini anlattığı kaydedildi.

GÜVENLİK YARDIMI SEÇENEĞİ MASADA

Açıklamada, IŞİD tehdidiyle mücadelesinde, güvenlik yardımı seçeneğinin de aralarında bulunduğu Iraklı emniyet güçlerinin kapasitesinin kuvvetlendirilmesi çalışmalarını gözden geçirdiği belirtilen Obama’nın, toplantıya katılan lidere görüşlerini sorduğu ve Kongre ile yakından istişaresini sürdüreceğini dile getirdiği ifade edildi.

ORTAK MÜCADELEYİ DESTEKLİYOR

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Meclis Başkanı Usame en-Nuceyfi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüştü.
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD’nin, Irak hükümetini ve bu ülkedeki tüm toplumları, Irak İslam Şam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle ortak mücadelelerinde desteklediği kaydedildi.

UÇAKLAR KEŞİFTE! AMAÇ GÖRMEK DEĞİL, GÖRÜLMEK!

Rusya’nın Sesi’nin haberine göre, Basra Körfezi’nde George H.W. Bush uçak gemisinde bulunan F-18 Amerikan savaş uçakları Irak toprakları üzerinde keşif devriye uçuşları gerçekleştirmeye başladı.
Irak üzerinde keşif uçuşları gerçekleştirme kararı ABD Başkanı Barack Obama tarafından onaylanan “Irak’ın güvenliğini güçlendirme alanında yardımda bulunma” programı çerçevesinde alındı. Bu önlem aynı zamanda Amerikan tarafının gerekli olması durumunda eylem kararı almakta kararlı olduğunun bir göstergesi olarak tanımlandı.

ABD askeri yetkilisi Fox News’a yaptığı açıklamada “Burada önemli olan görmekten çok görülmektir” ifadelerine yer verdi.

Reuters Ajansı daha önce Amerika Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’in Irak yönetiminin Irak Şam İslam Örgütü (IŞİD) militanlarının konuşlandığı yerlere hava saldırısı düzenlenmesi talebini doğruladığını bildirmişti.