ABD'den flaş Kobani açıklaması

ABD'den flaş Kobani açıklaması

Psaki, başkent Washington'da yaptığı günlük basın toplantısında gazetecilerin, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonda nasıl bir rol üstleneceği konusunda yoğunlaşan soruların yanıtladı. Psaki kendisine yöneltilen bir soru üzerine, “Tek başına hiçbir ülkenin Kobani'deki krizi çözmesini yada bu tehditle mücadeleyi üzerine almasını beklemiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Elbette Türkiye'nin oynayabileceği bir rolü var ama onlarla niyetlerini, kapasitelerini ve ne yapmayı istediklerini konuşmak istiyoruzö diye konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama'nn IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ve ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün Ankara'da yaptığı görüşmelerde, Kobani'deki olaylar ve oradaki insani durum, IŞİD tehdidine karşı Türkiye'nin koalisyona katkıları ve işbirliği yapılabilecek alanlar ile Türkiye-Suriye sınırının güvenliği konularının ele alındığını söyledi. 

Kobani'de yaşanan olayların, IŞİD'in askeri kapasitesini durdurmak için bir an önce adımlar atılması gerektiğine değinen Psaki, "General Allen ve Büyükelçi McGurk de Türk yetkilileriyle görüşmelerinde bunu açıkça belirteceklerö dedi.
ABD'nin koalisyon üyesi ülkelerden isteklerde bulunmadığını yada görev dağıtımı yapmadığını belirten Psaki, “Türkiye'nin, askeri işbirliği, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı militan akışıyla mücadele, insani yardımlar ve IŞİD'in aşırılık ideolojisinin geçerliliğinin ortadan kaldırılması yoluyla IŞİD'in yenilmesi çabalarında geniş tabanlı koalisyona çok iyi katkıda bulanabilecek bir konumda olduğundan şüphe yok. Tüm bu alanlarda katkı sağlama kapasiteleri mevcut ve tüm bunları Türkiye ile konuşacağızö diye konuşu.

Psaki, koalisyonun önceliklerinin ve hedeflerinin değişmediğini ve bunun da IŞİD olduğunu bildirdi. Psaki, Türkiye'nin askeri eylem de dahil koalisyonda önemli bir rol üstlenmek istediğini daha önce belirttiğine değindi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Yalnızca Türkiye'nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığına yönelik sözleri" ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Kobani'deki krizi çözmesi yada bu tehditle mücadele için hiçbir ülkenin tek başına mücadeleyi üzerine almasını beklemiyoruz. Bu nedenle birlikte çalışıyoruz. Elbette Türkiye'nin oynayabileceği bir rolü var ama onlarla niyetlerini, kapasitelerini ve ne yapmayı istediklerini konuşmak istiyoruz dedi.