ABD'ye polis şiddeti uyarısı

ABD'ye polis şiddeti uyarısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, polis şiddeti konusunda ABD'den, halkın sorumluların hesap vermesi için yaptıkları çağrılara kulak verilmesini istedi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD'li yetkililerden hesap verme konusunda halktan yükselen taleplere kulak verilmesini istedi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, gazetecilerin, New York'ta siyahinin ölmesine neden olan polis için takipsizlik kararı verilmesine ilişkin soruları üzerine, "Yakın çevremizde neler olduğunun tabii ki farkındayız" dedi.

Genel Sekreter'in öldürülen siyahi Eric Garner'ın ailesine ve New Yorklulara taziyelerini sunduğunu kaydeden Dujarric, Ban'ın ABD'den, halkın sorumluların hesap vermesi için yaptıkları çağrılara kulak verilmesini istediğini bildirdi.

Genel Sekreter'in gösterilerin barışçıl gerçekleştirilmesini, yetkililerin de bu hakka saygı göstermesini istediğini de vurgulayan Dujarric, dikkatlerin tekrar ABD'de güvenlik güçlerinin hesap vermeleri konusuna odaklandığını söyledi.

Konuya ilişkin geçen hafta açıklama yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Ra'ad el-Hüseyin de ABD'de önemli bir kitlenin adalet ve güvenlik sisteminin adil olmadığı konusunda giderek artan bir inanca sahip olduğunu ve güvensizliğin yayıldığını kaydederek, halkın taleplerinin göz önünde tutulmasını istemişti.

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki siyahi Amerikalı Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmişti.