Adnan Varınca son yolculuğuna uğurlandı

Adnan Varınca son yolculuğuna uğurlandı

2006 yılında resim alanında verilen Aydın Doğan ödülünü alan Varınca için Teşvikiye Camii'nde cenaze tören, düzenlendi. Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından 96 yaşında vefat eden Varınca'nın naaşı toprağa verilmek üzere Büyükada Mezarlığı'na götürüldü.

Cenaze törenine Varınca'nın yakınları ve sanatçı dostları katıldı. Cenaze törenine katılan ünlü Ressam Bedri Baykam "Türk sanatının son derece değerli, bir duayenini kaybettik. Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Lêopold Lêvy atölyelerinde yetişmiş bir ressamdı. 1918 doğumluydu. Neredeyse 100 yaşını tamamlayacaktı. Keşke 100. yaşını beraber kutlayabilseydik. Adnan Varınca yapıtlarıyla Türk resminin tartışılmaz renk ustası olarak hatırlanacak. Belleğimizde ve sanat tarihimizde mütavazi kişiliği, dostluğu, Türk sanatına damga vuran resimleriyle en güzel şekilde hatırlanacak" dedi.

ADNAN VARINCA KİMDİR

1918'de İstanbul'da doğan ressam Varınca, Saint-Josephe Fransız Erkek Lisesi'ni bitirdikten sonra, Güzel Sanatlar Akademisi'nde Lêopold Lêvy ve Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyelerinde öğrenim gördü. Bu okulu 1948'de bitirdi. Bir süre resim öğretmenliği yaptı. 1957-1973 yılları arasında Paris'te çalıştı. Yurda döndükten sonra kişisel sergiler açtı. 1980 yılında, 4. Sedat Simavi Vakfı Görsel Sanatlar Ödülü'nü Turan Erol'la paylaştı. Adnan Varınca, 2006 yılında da resim alanında verilmesi kararlaştırılan Aydın Doğan Ödülü'nü aldı.