Afgan lider Obama ile görüşecek

Afgan lider Obama ile görüşecek

Afganistan lideri Eşref Gani, Washington'da ABD başkanı Obama ile bir araya gelecek. Görüşme yarın gerçekleşecek

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzay göreve geldikten sonra ilk defa Washington'a ziyaret düzenliyor. Washington ziyaretinde ABD-Afganistan ilişkilerinin geleceği ve Afganistan'da hala bulunan 10 bin ABD askerinin durumunun gündemin ilk sıralarında yer alacağı belirtiliyor.
Eşref Gani'nin ziyaretinin haberlerştiren International New York Times gazetesi, Eşref Gani'nin eski Afgan lideri Hamid Karzai'ye göre daha "güvenilir" olduğunu söylüyor.

Gazetenin haberinde, "ABD Başkanı Barack Obama, bu hafta yeni seçilen Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani’yle buluştuğunda, uzun zamandan beri ilk kez şüpheci, öfkeli ve açıktan düşmanca bir tavır içindeki bir Afgan liderle karşı karşıya gelmemiş olacak!" deniyor.
Haberin devamında "Önceki Devlet Başkanı Hamid Karzai ile kurulan ilişki daha en başından güvensiz ve çatışmacı bir temele otururken, yeni Afgan lideri, Obama yönetimine daha uyumlu bir çalışma için umut veriyor." ifadeleri yer alıyor.

ABD DAHA FAZLA DURMAK İSTEMİYORMUŞ

Haberde ABD'nin Afganistan işgaliyle ilgili olarak, "15 yıl Dünya Bankası'nda çalışmış olan Gani Washington siyasetini iyi bilen bir isim. Ancak onu da tıpkı halefi gibi çetrefilli sorunlar bekliyor. Gani, Obama ile görüşmesinde ABD’nin askeri ve mali desteğini 2016 yılına kadar ve belki sonrasında da sürdürmesini talep edecek. Amerikan yönetimi ise ülkenin bu 'uzun savaşının artık nihayete ermesini' istiyor. Ülkede kalan son 10 bin askerin görevini sürdürmesinin yanında yanı sıra uzun vadeli mali yardım ve yatırımlar konusunda da Amerikan kamuoyunun desteğini sağlamak artık kolay değil." deniyor.