Afyonkarahisar’da Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi 75 Yıl

Afyonkarahisar’da Doğuşta Beklenen Yaşam Süresi 75 Yıl

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı Manisa Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Afyonkarahisar’da doğuşta beklenen yaşam süresinin 75 yıl 7 ay olduğu belirtildi.
TÜİK’ten yapılan yazılı açıklamada, hayat tablolarının, her yaştaki nüfusun ölümlülük olasılıklarını ve hayatta kalma sürelerini ayrıntılı olarak açıklayan tablolar olduğu belirtildi. Demografik analizin en eski araçlarından birisi olan hayat tablolarının ölümlülük (mortalite) tabloları olarak da bilindiğinin vurgulandığı açıklamada, TÜİK tarafından hayat tablolarının 2013 yılı için, dönem hayat tablosu metodolojisi ile oluşturulduğu aktarıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Doğuşta beklenen yaşam süresi, Türkiye geneli için toplamda 76,3, erkeklerde 73,7 ve kadınlarda 79,4 yıldır. Genel olarak kadınlar erkeklerden daha uzun süre yaşamakta olup, doğuşta beklenen yaşam süresi farkı 5,7 yıldır. Ege Bölgesi kentlerine bakıldığında doğuşta beklenen yaşam süresinin en yüksek olduğu kent 77,9 yıl ile Muğla olurken, doğuşta beklenen yaşam süresinin en düşük olduğu kent 75,2 yıl ile Kütahya’dır. Afyonkarahisar’da doğuşta beklenen yaşam süresi 75,7 yıl olup 76,3 olan Türkiye ortalamasının altındadır. Afyonkarahisar 75,7 yıl ile diğer Türkiye kentleri arasında 57., Ege Bölgesi kentleri arasında ise 7. sıradadır. Afyonkarahisar ili için doğuşta beklenen yaşam süresi erkeklerde 73,1, kadınlarda ise 78,2’dir.”