Afyonkarahisar’da Ramazan-ı Şerif Manzaraları

Afyonkarahisar’da Ramazan-ı Şerif Manzaraları

Afyonkarahisar’da Ramazan Ayı’nın ilk gününde sokaklar bomboş kalırken, seyyar satıcılar başta olmak üzere bir çok esnaf dükkanını açmadı. İnsanların sıcak havadan dolayı dışarıya çıkmaya çekindiği kentte, en çok yüzü gülen kesim ise tatlıcılar oldu.

Tüm İslam aleminde olduğu Afyonkarahisar’da dün kalkılan sahurun ardından bugün ilk oruçlar tutuldu. İftarın saat 20.26’da açılacağı kentte sabah ve öğlen saatlerinde sokaklarda deyim yerinde in-cin top oynadı. Mısırcı, köfteci, çekirdekçi gibi seyyar satıcılar başta olmak üzere bir çok esnaf da dükkanını açmadı. Normal günlerde oturmak için bank bulmanın neredeyse imkansız olduğu Anıtpark ta bugün bankların boş olduğu gözlendi.

Her yıl olduğu gibi bu Ramazan’da da en çok yüzü gülen kesimlerden birisi olan tatlıcılarda ise iftar ve sahur vardı. Siparişlerin alındığı ve pazarlıkların yapıldığı dükkanlarda vatandaşların tatlıların yanında meşhur Afyon Kaymağı istemeleri ise Ramazan soflarına verilen önemi gösterdi.

Kentteki tatlı işletmecilerinden Bekir Pancar, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da vatandaşların tercihlerinin kabak ve güllaç gibi tatlılarından yana olduğunu söyledi. Ekmek kadayıfı gibi tatlıların Ramazan’da ağır olduğu için pek tercih edilmediğini söyleyen Pancar, tatlı alan vatandaşların yanında kaymak almayı da ihmal etmediklerini belirtti. Kabak tatlısının kilogram fiyatının 14 TL, sofraların baş tacı güllacın ise 16 TL’den satıldığını kaydeden Pancar, fiyatların önceki aylarla hemen hemen aynı olduğunu tatlıya henüz Ramazan zammı gelmediğini de belirtti.

Öte yandan, Ramazan sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan hurmada kentte satışa çıkarken, hurmanın kilogram fiyatının 6 TL’den başladığı ve kalitesini göre arttığı kaydedildi.