AĞRI BAROSUNDAN ‘ELEKTRİK’ İÇİN HUKUKSAL YARDIM

AĞRI BAROSUNDAN ‘ELEKTRİK’ İÇİN HUKUKSAL YARDIM

Ağrı Barosu Başkanı Ali Artuk, elektrik idaresinin keyfi tutumuna karşı şikâyetleri bulunan vatandaşların ‘Ağrı Barosu Adli Yardım Merkezi’ne başvurmaları durumunda ücretsiz hukuksal yardımda bulunacaklarını söyledi.
Avukatlık bürosunda gazetecilere açıklama yapan Baro Başkanı Ali Artuk, elektrik idaresinin özelleşmesiyle birlikte Türkiye genelinde uygulamadan kaynaklı birçok sorunun baş gösterdiğini belirterek şöyle konuştu: “Antalya, Diyarbakır ve Mardin’de yaşanan gerginlik tartışmanın geldiği aşamanın ne kadar sorunlu ve sıkıntılı olduğunu göstermektedir. Elektrik idaresinin; keyfi ve hukuk tanımaz bir anlayış sergilediği, ‘kaçak elektrik’ üzerinden toplumu kriminalize etme amacının gözlendiği, son zamanlarda elektrik faturalarının gelen şikâyetler dikkate alındığından şişirildiği, vatandaşın ödemede yükümlü olmadığı halde birçok alacak kalemi ile muhatap kılındığı, yasalara aykırı bir şekilde kayıp/kaçak bedeli adı altında faturaya ekleme yapıldığı, aboneler hakkında icra sureci başlatmadan ve ihtar yapmadan evlere baskın düzenleyerek açma/kapama adı altında belli bir meblağı aboneden alma gayesi ile elektrik sayacını mühürledikleri ve elektrikleri kestikleri görülmektedir. Olaya hizmet eksenli değil tamamen ticari ve sömürü mantığı ile yaklaşıldığı, hiçbir yasal dayanağı olmayan açma/kapama bedelinin alınmasının bu amaca hizmet ettiğini ve bu uygulamalarla sosyal devlet ilkesinin içinin boşaltıldığı görülmektedir. Özellikle elektrik idaresinin Antalya’da bir abonenin borcu için bir başka akraba abonenin elektriğini kesmesi ve Ağrı özelinde de buna benzer elektrik kesme vakalarının yaşanması hakkın ve yetkinin açıkça kötüye kullanılmasıdır."
Hukukun bu anlayışı asla himaye etmediğini anlatan Artuk, şunları söyledi: "Anayasamızın 2. maddesinde vurgulandığı üzere ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal hukuk devletidir.’ Bireye insan onuruna yaraşır asgari bir hayat standardı sunmak, devletin başlıca görevidir. Türkiye’deki bütün kurumların bu anlayışa hizmet etmesi gerekmektedir. Anayasanın sosyal devlet anlayışı vatandaşın hayatını kolaylaştırmayı amaçlamışken, kurumun elektrik alacağını Demokles’in Kılıcı gibi vatandaşın başında sallayarak zorluk çıkarması asla kabul edilemez. Dolayısıyla elektrik idaresinin yaşamın devamı için zorunlu olan elektrik hizmetini aksatmadan yerine getirmesi ve daha esnek, daha tolere edici olması kaçınılmazdır. Elektrik idaresinin keyfi tutumuna karşı şikâyetleri bulunan vatandaşların Ağrı Barosu Adli Yardım Merkezi’ne başvurmaları durumunda kendilerine ücretsiz hukuksal yardımda bulunacağımızı belirtmek isteriz.”