Ahlatlı Öğrenci Teog Türkiye Birincisi Oldu

Ahlatlı Öğrenci Teog Türkiye Birincisi Oldu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde eğitim öğretim gösteren Ergezen Ortaokulu öğrencilerinden Zehra Tatlısu, Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı’nda (TEOG) 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasına girdi.
Bitlis genelinde tek Türkiye birincisinin Ahlat’tan çıktığı belirtilirken, Ahlat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programla başarılı olan öğrenciler ödüllendirildi. Ahlat Merkez YBO konferans salonunda düzenlenen ödül törenine Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram, Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı. Ödül töreninde konuşma yapan Kaymakam Tekbıyıkoğlu, birinci TEOG sınavında başarılı olan öğrencileri ve velilerini tebrik etmek ve ödüllendirmek için bir araya geldiklerini söyledi. Tekbıyıkoğlu; “Biz iki türlü önemli toprakların üzerinde yaşamımızı idare ediyoruz. Birincisi Anadolu’nun üzerinde yaşıyoruz. Anadolu, bir medeniyetler beşiği olarak tanımlanır. Medeniyetler beşiği olduğu kadar Anadolu bir medeniyetler mezarlığıdır. Anadolu, dünyanın varlığından itibaren her zaman süper güçlerin hedefi olmuştur. Buradan anlıyoruz ki milletlerin, medeniyetlerin beşiği olan Anadolu aynı zamanda bir milletler mezarlığıdır. Bu milletler mezarlığında kendimize uygun bir mezar taşı konulmasını istemiyorsak yapmamız gereken bazı şeyler var. Biz bu toprakları her milletin olduğu gibi kılıçla fethettik ama bu topraklarda hayatımızı idame ettirmek istiyorsak bunu eğitimle, ilimle, fenle, teknikle desteklemek mecburiyetindeyiz. Dünyada insan nüfusu çok hızlı bir şekilde artıyor. 15 asırda insanlık 200 milyon artmışken, son 25 yılda 2 milyar kadar insan nüfusu artmıştır. Yine insanlığın 2 bin yılda kat ettiği teknolojik mesafe ile son yüz yılda kat ettiği mesafe arasında fersahlar ama fersahlar vardır. Bizde üzerine düştüğümüz işi yapmak mecburiyetindeyiz. Dünyada en kıymetli şey ilimdir. Bir öğretmen kapıdan içeri girdiği zaman ayağa kalkılır. Neden? Yaşına hürmeten belki ama yaşından daha fazla bilgiye verilen hürmettir. Bilgi her zaman kıymetli olmuştur. Bilgi medeniyetlerin sihridir. Ancak bilgiye hakim olan milletler medeniyetlerini kurmuştur. Buna bir sosyal bilim açısından veya tarih açısından bakarsak dünyada çok geniş coğrafyalara uzanan devletler kurulmuş. Ama bunlar bir medeniyet bırakamamışlardır. Ancak bilgiye hakim olan topluluklar, milletler bir medeniyet bırakmıştır. Bir Roma gibi, bir Osmanlı medeniyeti gibi. Biz elimizde ki bazı şeylerle övünüyoruz. Neyle övünüyoruz? Genç nüfusumuzla övünüyoruz. Evet genç bir nüfusumuz var. Artan bir nüfusumuz var ama bu genç nüfusun hakkını veremezsek bunu yeterince yetiştiremezsek bu nicelikle övünmemizin bir manası yok. Bunların niteliğiyle övünmemiz lazım. Genç nüfusumuzu yetiştirmemiz lazım” dedi.
Yeni dünyaya hazırlanmak için devletin oluşturduğu eğitim hizmetlerine ilişkin bir kadronun olduğunu belirten Tekbıyıkoğlu; “Bende naçizane 10 yılı aşkın bir mülki idare amiriyim. Bildiklerimi gördüklerimi üstü üstüne koyup kendi kabiliyetim ölçüsünde bir şeyler yapmanın telaşı içerisindeyim. Daha öncesinde çalıştığım ilçede orda eğitim seviyesi çok iyi değildi. Yaklaşık 60 bin nüfuslu ilçede ben göreve başladığım zaman 7 tane fen lisesine giden öğrenci vardı. Fakat iki buçuk senelik bir çalışmanın neticesinde bu 7 sayısını 40’a kadar çıkardık. Burada da uygulamak istediğim bir sistem var. Bunu hep beraber başaracağız. Bir başarı varsa bu başarının paydaşları var. Bu başarıya, bu gayeye ulaşacaksak hem öğrencilerin hem velilerin hem de ben başta olmak üzere idarecilerin ve öğretmenlerimizin gayreti olacak. Bir sistemimiz var. Bunu hep beraber uygulayacağız. Kısa zamanda meyvelerini topluyoruz. Nasıl yeni dikilen ağacın meyvesi ilk sene az olur, daha sonra olgunlaşma zamanında daha fazla meyvesini alırsak şimdi başladığımız uygulamayı da umut ediyorum ki birkaç sene içerisinde Ahlat’ın eğitimini ve başarısını arttırma eylem planıyla beraber daha çok başarı sağlayacağız. Geçen sene Ahlat birinci TEOG sınavına göre 4. sıradaymış bu sene 3. sıraya çıktık. İnşallah birkaç sene içerisinde ben inanıyorum ki Bitlis’in ve Tatvan’ın da önüne geçip birinci sırada yer almamamız için hiçbir sebep yok. Yeter ki azimli olalım. Azimle inat arasındaki fark akıldır derler. Akılsız işte ısrar etmek inattır ama akıllı işte ısrar etmek azmin bir sonucudur. Bunu hep beraber başaracağız. İlk sonuçlar hayırlı uğurlu olsun diyorum. Derece alan ve başarı gösteren tüm öğrencilerimizi de kutluyorum” dedi.
Kaymakam Tekbıyıkoğlu, konuşmasının ardından TEOG sınavında 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak Türkiye birincileri arasına giren, ayrıca il ve ilçe birincisi olan Ergezen Ortaokulu öğrencisi Zehra Tatlısu’yu tebrik ederek, laptop bilgisayar ve çeşitli hediyelerle ödüllendirdi.
Daha sonra ilçe genelinde TEOG’ta 100 ve 100 üzerinde net yapan öğrenciler de ödüllendirildi.