Aile çiftliklerine özel eğitim

Aile çiftliklerine özel eğitim

Matlı Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, “Aile çiftlikleri, gıda üretim sektöründe tarım ve hayvancılığın en etkin unsurlarından birisi” dedi.
Tarım ve hayvancılık sektörünün üretimden istihdama kadar ekonomide çok önemli bir yer teşkil ettiğini belirten Matlı, “Aile çiftlikleri ülkemizdeki zirai işletmelerin yüzde 96-97’sini oluşturuyor. Tarım ve hayvancılık alanındaki üretim ile ihracatta aile çiftliklerinin büyük payı var. Biz de Matlı Grubu olarak bu kesime büyük önem veriyoruz. FOA’nun ‘dünyayı besle, yeryüzünü önemse’ sloganıyla ilan ettiği ‘aile çiftliği yılı’ kapsamında, eğitim çalışmaları başta olmak üzere pek çok faaliyet gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Aile çiftliklerine yönelik, sosyal politikalar ve kırsal alanlarda sürdürülebilir kalkınma başta olmak üzere, gıda güvenliğinin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi ve doğal kaynakların yönetimi ile çevrenin korunması gibi konularda çalışmalar yapılabileceğini anlatan Özer Matlı şunları söyledi:

“Aile işletmelerine dayanan kırsal üretimde kadının yeri küçümsenemez. Küçük toprak sahipleri ve tarımsal ürün yetiştiricileri ile hayvancılık alanında çalışan aile çiftliklerinin elbette çeşitli sıkıntıları bulunuyor. Mesele tarım nüfusunun yaşlanması ve gençlerin giderek üretimden kopması önemli bir sıkıntı. Birleşmiş Milletler’ in 2014 yılını “aile çiftçiliği yılı ilan etmesi bu açıdan da büyük önem taşıyor. Bu sayede onların meseleleri de gündeme gelecek ve çözümler üretilecek. Küçük aile işletmeleri rehabilite edilse hem sektörün sağlıklı gelişimi, hem de işsizlik meselesi çözülür.”

Matlı, “Grubumuz bünyesinde bir araştırma ve eğitim çiftliği olarak kurduğumuz Ömer Matlı Akademi Hayvancılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi’mizde üreticilerimizin eğitimine yönelik çalışmaları yoğunlaştırdık. Ülkemizin değişik bölgelerinde bilhassa kadınlarımıza yönelik eğitimleri arttırarak sürdüreceğiz. Tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgilendirici televizyon programlarıyla da toplumun genelinin daha fazla dikkatini çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca üniversitelerimiz ile ortaklaşa planlayacağımız programlarla akademik kesimi de bu faaliyetlere daha fazla dahil etmeyi amaçlıyoruz” dedi.