AK Parti Genel Başkanı kim olacak?

AK Parti Genel Başkanı kim olacak?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin, "Sayın Başbakanımızın bu yasal mevzuat çerçevesinde eğer milletimiz teveccüh eder kendisini seçerse 28 Ağustos gününe kadar yani cumhurbaşkanlığını devralacağı güne kadar partimizin Genel Başkan ve Başbakanlığa devam etmesinde hiçbir yasal sakınca yoktur" dedi.

Bir gazetecinin, 'Başbakan Erdoğan'ın istifası konusunda muhalefetin YSK'ya başvurmasına' ilişkin sorusuna Kurtulmuş, "Türkiye'deki yasal mevzuat ortadadır. Sayın Başbakanımızın bu yasal mevzuat çerçevesinde eğer milletimiz teveccüh eder kendisini seçerse 28 Ağustos gününe kadar yani cumhurbaşkanlığını devralacağı güne kadar partimizin genel başkanı ve başbakan devam etmesinde hiçbir yasal sakınca yoktur. Muhalefet böyle şeyler yapar normaldir. Ama muhalafete şunu tavsiye ederim. Bunlarla uğraşacağına önümüzdeki cumhurbaşkanı seçimlerine yoğunlaşsalar kendileri için daha doğru olur" cevabını verdi.

YSK'nın bu yönde bir karar alması durumunda alternatif bir planın söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, "YSK'nın bu kararı almasını gerektirecek elinde bir yasal dayanağı olması lazım. Böyle bir yasal dayanak yok" dedi.

Başka bir gazetecinin, "AK Parti'nin geleceğine ilişkin senaryolar konuşuluyor. Sizin de isminiz geçiyor" sorusuna Kurtulmuş, "Bir kere cumhurbaşkanlığı seçimine kadar AK Parti ne olacak diye konuşmak gerçekten milletin iradesine en azından saygısızlıktır. Çünkü 30 Mart'ta milletimiz çok açık bir şekilde her yerel yönetimlerdeki seçim sonuçları belli etmiştir hem de Sayın Başbakanımıza eğer istiyorsan Cumhurbaşkanı adayı olabilirsin mesajı vermiştir. Önümüzde bu cumhurbaşkanlığı seçim sürecini tamamlayacağız. Hepimiz canla başla çalışarak inşallah birinci turda en yüksek oyu almaya gayret edeceğiz. Ondan sonra da siyaset kendi mecrası içinde akar. Oturur karar alınır ve yola devam edilir. AK Parti kişiler üzerinden hesap yapılan bir yer değildir. Bir büyük dava partisi bir büyük medeniyet inşası üzerine odaklanmış siyasi harekettir. O çerçevede hepimiz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz" karşılığını verdi.

Hayati Yazıcı: 'Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği Anayasa'mızda belli'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına aday olmasının ardından muhalefet partilerin Başbakanlıktan istifa etmesi gerektiği yönündeki eleştirilerini Gümrük ve Bakanı Hayati Yazıcı değerlendirdi. Yazıcı, "Muhalefet herhalde biraz yönünü şaşırmış. Yani olabilecekleri tahmin ediyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin akla hayale gelmeyen, hukuka uygun düşüp düşmediğine bakmaksızın pozitif hukuku bir yana bırakarak yani daha çok özel yaklaşımlarını lisanen dışa vuruyor. Söylediklerinin hiçbir kıymeti söz konusu değil. Yani Cumhurbaşkanının nasıl seçileceği adaylığının nasıl olacağı anayasamızda, yasalarımızda belli. Dolayısıyla bu tür prosedürler devam edecek" dedi.

AK Parti'de Genel Başkanlık ve Başbakanlık için birçok ismin ortaya atıldığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine Yazıcı, "Herhalde bu konu AK Partili ve AK Parti'yi sevenlerin önemseyenlerin bir sorunu değil. Daha çok karşı görüş gösterenlerin kaygıları. O da bizim için çok önemli değil. Biz bunları aşarız" diye konuştu.