AK Parti sözcüsünden İYİ Parti çıkışı

AK Parti sözcüsünden İYİ Parti çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran erken seçim açıklamasının ardından bugün AK Parti Genel Merkezinde bakanlar ve partinin tüm milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya geldi. Toplantının ardından AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal basın açıklaması yaptı ve soruları yanıtladı.

Bu toplantı erken seçim açıklamasının ardından yapılan ilk geniş kapsamlı toplantı. Kabine üyeleri ve milletvekilleri toplantı için genel merkeze geldi.

Öte yandan toplantı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim açıklamasından önce planlanmıştı ancak toplantıya 50 milletvekili katılacaktı. Erken seçim kararının ardından toplantıya tüm milletvekilleri ve parti kurmaylarının katılması yönünde karar alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi izlenecek yol haritasına ilişkin Başbakan Binali Yıldırım ve kurmayları ile birlikte milletvekillerine bilgi verecek.

Toplantının ardından AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, bu buluşmayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada Mahir Ünal şunları söyledi:

"İstişare toplantısı gerçekleştirdik. Hem Cumhurbaşkanımızın milletvekillerimize hitapları gerçekleşti, hem de grup başknavekillerimiz süreçle ilgili arkadaşlarımızı bilgilendirdi. Öncelikle dün hem MHP'nin hem de AK Parti'nin ortak kararıyla Meclis'e sevk edilen erken seçim kararıyla ilgili milletvekillerimizi bilgilendirdi. 

'Erken seçim havası oluştuğunda bigane kalmamız düşünülemezdi'

Bildiğiniz gibi Türkiye'nin gündemine bir süredir erken seçim girmişti. Biz iktidar partisi olarak sorumluluğu olan bir partiyiz. Biz 15 yıldır milletin bize verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanma taraftarı olduk. Ama nihayetinde siyasetin gündemine erken seçim girdiğinde de buna bigane kalmamız düşünülemez. Hep söylenen bir şey var, siyasette 24 saat uzun bir zaman dilimidir. Siyaset kimi zaman hızlı hareket etmeyi gerektirir. Hele hele iktidar partisiyseniz, ülkenin çıkarını korumak sorumluluğu size yüklenmektedir. 'Efendim siz erken seçim yok demiştiniz.' Biz iktidar partisi olarak erken seçim demeyiz, milletin bize verdiği yetkiyi sonuna kadar kullanmamız gerekir. İktidar partisinin erken seçimle ilgili dedikodulara başlangıçta herhangi bir şekilde itibar etmesi düşünülemez. Siyaseten seçim havası oluştuğunda da bigane kalmamız düşünülemez. 

'AK Parti olarak seçime hazırız'

Bugün bu çerçevede değerlendirmeler yapıldı. Saha çalışması çünkü, 65 gün sonra bir seçime gidiyoruz. Biz AK Parti olarak her zaman, her seçimin arefesinde tekrardan seçim başlayacakmış gibi çalışmalarımızı başlatırız. Biz AK Parti olarak seçime hazırız. Bu konuda milletvekillerimizle paylaşımlarda bulunduk. 

'Bu seçim diğer seçimlerden farklı'

Tabii bu seçimin diğer seçimlerden bir farkı var. Hem iletişim yöntemleri hem de seçimin temel matematiği açısından bu seçimin bir farklılığı var. Çünkü bu seçim Cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili seçimlerinin bir arada olacağı bir seçim. Seçim beyannamelerinin değişeceği, bizzat cumhurbaşkanı adayı tarafından ilan edileceği bir süreç de oluşturuyor.

'Uyum Üst Komisyonu çalışmaları başladı'

Seçime dönük milletvekillerimizin, genel başkanımızın, grup başkanvekillerimizin bu konudaki paylaşımlarıyla toplantımızı bitirdik. Şu anda Sayın Genel Başkanımızın, Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili Uyum Üst Komisyonu çalışmaları başladı. Biz daha önce de açıklamıştık, 19 Nisan'da Uyum Üst Komisyon toplantısı gerçekleştireceğiz, nihai çalışmaları Cumhurbaşkanımıza sunacağımızı söylemiştik. Şu anda o toplantı yapılıyor. Sayın Cevdet Yılmaz'ın sunumuyla o toplantı başladı ve 5 komisyon sunumu gerçekleşecek. Aynı zamanda Seçim İşleri Başkanımız Sayın Ahmet Sorgun'un yürüttüğü çalışma, Cumhurbaşkanının seçimine ilişkin yapılacak çalışmanın sunumu da gerçekleşecek. Bugün bu konuda hızla kararlar verilip süreç başlatılacak."

Erken seçim yanıtı: 'Eski konumunuza hapsolursanız siyaset yapamazsınız'

Mahir Ünal daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. "Erken seçimi AK Parti için kaçınılmaz kılan neydi?" ve "İYİ Parti'nin seçime katılabilmesi için 6 aylık sürenin 3 aya düşürülmesi konuşuldu mu?" sorularına şu cevabı verdi: "AK Parti iletişimini ve siyasetini dürüstlük üzerine inşa etmiştir. Partimizin tüm yetkililerinin erken seçim konusunda sarf ettiğimiz sözleri, son derece samimi ve partimizin o günkü görüşleri doğrultusunda sarf ettik. Ana muhalefetin iddia ettiği gibi, 'Erken seçim yokmuş gibi davranıyorduk' böyle bir durum söz konusu değil. Biz her zaman seçimlerin vaktinde olması gerektiği konusundaki pozisyonumuzu ifade ettik. Salı gününkü grup toplantısında da Sayın Cumhurbaşkanımız 'Kasım 2019' diyerek altını  çizdi. Ama bu Sayın Bahçeli'nin açıklamasının hemen arkasındandı. Ama ondan sonra ne oldu? Grup toplantısının hemen akabinde Sayın Cumhurbaşkanımız gerekli istişarelerini yaptı, daha sonra konu Bakanlar Kurulu'nda istişare edildi, ertesi gün Sayın Devlet Bahçeli ile görüşüldü. Ardından MYK ile bir araya gelindi. Akabinde de AK Parti istişarelerini yaptı ve en doğru pozisyonu aldı. 'Daha önce şöyle demiştiniz' diye bazı sözler kullanıyor ana muhalefet sözcüleri. Eğer siz siyasette kendinizi eski konumunuza hapsederseniz siyaset yapamazsınız. Siyaset doğru pozisyon almak, hızlı, esnek davranmak ve kendi pozisyonunuzu alırken, aldığınız pozisyonun ülke çıkarlarına fayda sağlamasını da bilmektir. Bugün sürekli erken seçim çağrısı yapan, 'Hodri meydan' diyen CHP'nin durumunu görüyorsunuz. 

İYİ Parti yanıtı: 'Kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasın'

Biz geçmişte seçimlerden alıkonulmak istenmiş, genel başkanı yasaklanmış, partisi kapatılmak istenmiş, demokrasi dışı müdahalelerle önü kesilmek istenmiş bir gelenekten geliyoruz. Biz her zaman demokrasinin tesisinden yana olduk. Seçime girmek için yasalarla belirlenmiş koşulları taşıyan tüm aday ve partilerin 24 Haziran'da sandıkta seçmenin karşısına çıkmasından yanayız. Dolayısıyla herhangi bir şekilde birileri bu süreçte kendi eksikliklerini bize fatura etmeye kalkışmasın. AK Parti 16 yıldan beri Türkiye'de demokrasinin, özgürlüklerin, temel insan haklarının garantisi olmuştur."