Ak Partili Kadınlar Kocaoğlu’na Sordu

Ak Partili Kadınlar Kocaoğlu’na Sordu

İzmir’in simgelerinden olan Teleferik tesislerinin inşaatının 7 yıldır bitirilememesine AK Parti Kadın Kolları tepki gösterdi. İl Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak ve Kadın Kolları Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Dilek Yıldız önderliğinde toplanan kadınlar Teleferik Tesisinin inşaatının önünde tepkilerini dile getirdi. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olan AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak, “Yıllardır hükümet İzmir’e proje yapmanın önünü tıkıyor diyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu önünde hiçbir engel kalmamışken Teleferik Tesisi’nin inşaatı niçin sürekli erteleniyor” diye sordu. Teleferik Tesisleri’nin yaklaşık 7 yıldır kapalı olduğuna dikkat çeken Kızılırmak, “İzmir’in simge değerlerinden birisi olan bu tesisin inşaatı bir türlü bitirilemedi. Her bitirilemeyen proje için Aziz Kocaoğlu hükümete suç atıyor. Yasal olarak önünde hiçbir engel bulunmayan ihale süreci tamamlanmış ve her türlü izini alınmış tamamlanıp halkın kullanımına açılmayı bekliyor. Fakat gelin görün ki, Balçova da tesisin bulunduğu yere geldiğimiz zaman karşılaştığımız manzara ile bir kez daha yıkıldık” dedi.
CANLIYA SAYGI YOK
Teleferik kabinlerini taşıyan telleri askıda tutan direklerin yerlerde sahipsiz olduğunu ve direklerin dikileceği noktalarda yetişmesi yıllar süren devasa ağaçların katledilmiş olduğunu savunan Kızılırmak, “Kesilen ağaçlar canlıya ve yaşama duyulan saygının sıfır olduğunu kanıtlar nitelikte. Balçovalılar isyanda. Büyükşehir Belediyesi halka duyarsız bir yönetim ile inşaat işlemlerini sürdürüyor. Yöre halkı inşaatın alanı ve çevresinde hiçbir can ve mal güvenliği alınmadığını bundan dolayı da ormanlık alanda yaşayan yabani hayvanların sık sık yola aniden çıktığı, etraftaki insanlara ve esnafa zarar verdiğini dile getiriyor. Çit ve tellerin olmadığından yollara rahatça çıkabilen apartmanların arasına kadar giren domuzların trafikte kazalara birçok kez sebep olduğu bölge halkından edindiğimiz bilgiler arasında. AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevlerini beraberce yürütüyor olmamdan dolayı, yönetimimle birlikte bizler halkın sesi olma bilinci ile buradayız. Dolayısı ile bizim görevimiz halkın temsili noktasında icraat yetkisine sahip yerel yöneticilerin neden seçildiklerini bir kez daha hatırlatmak, görevlerinin neler olduğunu unutturmamak, halkın sorununa çözüm aramak için orada olarak onların sesini dile getirmek” ifadelerini kullandı.
TESLİM TARİHİ BOYANMIŞ
Balçova Teleferik Tesisleri’nin baştan sona yenilenmesi için gerçekleştirilen yapım çalışmaları yine zamanında teslim edilemedi. Yüklenici firma STM Sistem’in iş teslim süresi olarak verdiği 28 Ağustos’ta tesisin yapımı tamamlanamayınca inşaatının girişindeki bilgi levhasında yazan iş teslim süresi ve iş teslim tarihi olarak belirtilen 28 Ağustos 2014’ün üzeri yağlı boya ile boyanarak kapatıldı.
NE OLMUŞTU?
Uzun yıllar kullanımda olan teleferik tesisleri, Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin 2007 yılında hazırladığı rapor üzerine ’can ve mal güvenliği olmadığı’ gerekçesi ile kapatıldı. Onarımı için Büyükşehir Belediyesi’nce çıkılan 3 ihale ise çeşitli nedenlerden iptal oldu. Şubat 2012’de yapılan ihaleyi 10 milyon 225 bin liralık en düşük teklifi veren STM Sistem Teleferik Montajı ve Turizm A.Ş. kazandı. 14 milyon 400 bin lira ile ihaledeki en yüksek teklife sahip Doppelmayr Seilbahnen Gmbh şirketi, Kamu İhale Kurumu’na itirazda bulundu. Kamu İhale Kurumu da 9 Nisan 2012’de yaklaşık maliyet hesaplamasının hatalı olduğunu, birim fiyatlar üzerinden tek tek hesaplanması gerektiğini gerekçe göstererek ihaleyi iptal etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni ihaleler açarken mahkemeden KİK’in kararının iptali haberi geldi. Böylece Büyükşehir yeni bir sözleşme hazırlayarak, STM Teleferik ile sil baştan yenilenmesi için anlaşma yaptı. 2007 yılında hizmete kapatılan tesis için ancak 6 Nisan 2013‘te ilk temel atma çalışmaları başlatılabildi. Temelleri 2013 yılı Nisan ayında Aziz Kocaoğlu ve birçok siyasetçi tarafından atılırken, Kocaoğlu 30 Aralık 2013’te tesisin açılacağını söylemişti.