AK Partili vekilden HDP'ye şok yorum!

AK Partili vekilden HDP'ye şok yorum!
AK Parti Diyarbakır milletvekil Galip Ensarioğlu çözüm sürecinde izleme komisyonu aşamasına gelindiğini söyledi.

Ensarioğlu, barajı geçemedikleri taktirde kıyamet kopmaz dedi. Barajı geçemedikleri taktirde İmralı heyetinin görevlerine devam edeceğini belirten Ensarioğlu, "çözüm süreci Öcalan'la yürütülen bir süreçtir" diye konuştu.

-Çözüm süreci ne aşamada, HDP bir şey yapılmadığını söylüyor, yapılmıyor mu?

3-4 AY KAYBETTİK

Çözüm süreci için hiçbir şey yapılmıyorsa neden devam ediyorlar. Hiçbir şey yapılmıyor diyenlerin aslında bir şey yapıldığını bildiklerini de iyi biliyoruz. Kendileriyle görüşülüyor, taraflarla görüşülüyor, demokratikleşme paketi çıkarıldı, çözüm süreciyle ilgili akil insanlar heyetinden Meclis Araştırma Komisyonu'na kadar komisyonlar kuruldu. Sürecin 6-7 Ekim tarihi itibariyle durduğunu biliyoruz, o durmada da kendilerinin büyük günahları ve hataları vardır. Bu olaylardan dolayı 3-4 ay kaybettik.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ İSTEMEDİKLERİNİ BEYAN EDİYORLAR

Süreç daha sonra yeniden kurgulandı, yeniden mutabakat sağlandı, bunlar bir şey yapılmıyor demek midir. Daha dün kalabalık bir heyetle İmralı'ya gittiler ama ne yaparsanız yapın onların söyleyeceği tek şey hiçbir şey yapılmadığıdır. Aslında, hiçbir şey yapılmıyor derken söylemek istedikleri çözüm sürecini istemedikleri, yani niyet beyan ediyorlar. Ama bizim ne istediğimiz belli, biz kan dökülmesin istiyoruz, biz demokratik siyasetin önü açılsın, herkes siyaseten kendini ifade etsin istiyoruz, şiddet olmasın istiyoruz.

İZLEME KOMİSYONU AŞAMASINA GELİNDİ

Bir taraftan demokratikleşme, diğer taraftan müzakere yapılıyor. Müzakerede somut adımlar atılacak, izleme komisyonları kurulacak, bu aşamaya gelindiğini onlar da biliyor. Mutabakat olduğunu kendileri de söylüyor, bir şey yapılmıyorsa neyin mutabakatı var. Bu adamlar siyaset yapıyor, siyaset yaptıkları için AK Parti'yi rakip olarak görüyor, AK Parti'yi çözüm süreci üzerinden vurmaya çalışıyorlar, biz çözüm sürecine biçtiğimiz değereden dolayı onlara çok laf etmemeye çalışıyoruz. İşte bu bizim iyi niyetimiz. Silahlı güçlerini sınır dışına çekmediler, haraç topladılar, birçok provakatif eylemi kendi tabanları içinde yaptılar ama biz çözüm süreci zarar görmesin diye onlara laf etmiyoruz, onların yaptıkları hataları söylemiyoruz. Onlar bizim yapmadıklarımız üzerinden bir algı yaratmaya çalışıyorlar, buna rağmen bu çözüm süreci devam ediyor, devam edecek.

-HDP seçime parti olarak girme kararı aldı, ne düşünüyorsunuz, barajı geçebilirler mi?

BARAJI AŞMALARI MÜMKÜN DEĞİL

Barajı aşamaz, mümkün değil. Bugüne kadar girdikleri hiçbir seçimde yüzde 7'yi geçmediler, yüzde 10'u bulmaları mümkün değil. Cumhurbaşkanlığı seçimi bir ölçü değil. CHP, tabanına Ekmeleddin İhsanoğlu'nu anlatamadığı için Aleviler oylarını HDP'ye verdi. Şimdi CHP Genel seçime giriyor, CHP'liler götürüp HDP'ye oy verecek değil. Selahattin Demirtaş, çatışmadan uzak, çözüm sürecine uygun bir dil kullanırsa oylarını artırabilirler. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Selahattin Demirtaş'ın kullandığı dil önemliydi, üslup güzeldi bu da karşılık buldu, böyle devam ederlerse tabii artar ama ben barajı aşamayacakları kanaaitindeyim. Barajı aşarlarsa önemli bir milletvekili sayısına ulaşacaklar, siyaseten bu önemli bir tavırdır. Barajı aşamazlarsa yüzde 10 barajını önemli bir tartışma maddesi haline getireceklerdir. Bu da siyaseten bir hamledir.

-Barajı aşamazlarsa ne olur?

KIYAMET KOPMAZ

Kıyamet kopmaz. Kendileri de bunu söyledi. Daha önce de barajı geçemedikleri dönemler oldu. Bu ülkede CHP ve MHP'nin de barajı geçemediği dönemleri oldu, kıyamet kopmaz, milletten zorla oy alınmaz. Millet sizin siyasetinizden tatmin olursa size oy verir, vermezse de hatayı kendinizde arayacaksınız, millet de değil.

Siyaset hep Meclis'te de yapılmıyor, Meclis dışında da yapılabilir. Ellerinde yerel yönetimler var, ama bunda da çok başarısızlar. AK Parti'yi buralara taşıyan asıl unsur yereldeki başarılar. Meclis dışında siyaset yapabilirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Meclis'e giremezlerse masada olamazlar dedi. Kim olur o zaman masada, çözüm masası yıkılır mı?

Masada şu an zaten neticede Öcalan var, Öcalan'ın kendisi müzakerenin tarafı zaten.

-Ama HDP heyeti Öcalan'la Kandil arasında gidip geliyor şu an?

MECLİS'E GİREMEZLERSE DE GÖREVLERİNE DEVAM EDERLER

Bu işler böyledir. Barajı aşıp Meclis'e giremezlerse de görevlerine devam ederler. Çözüm süreci devam eder.

-HDP barajı aşamadığı aşamadığı taktirde Diyarbakır'da özerk yönetim ilan etmeye kalkarsa ne olur?

SURİYE'DE KARTON DEVLET BİLE YIKILMADI

Bunlar ham hayaller, boş laflar. Hiçbir gücü olmayan Suriye'de bile bir araya gelip iç savaş çıkarıd, her taraf yerle bir oldu ama hala kartondan yönetimi hala deviremediler, gücünü hala koruyor. Türkiye o kadar sıradan bir ülke değil.

-Neden seçim barajını kaldırmak için bir girişimde bulunmuyorsunuz AK Parti olarak?

BARAJI BİZ KOYMADIK

Barajı biz koymadık, 80 darbesinden son il ve ülke barajları vardı, il barajı kalktı şimdi ülke barajı var ve yüzde 20'lerden 10'lara düştü ve bu hala çoktur, biz de bunu söylüyoruz.

Ama bugün barajı kaldırmamız lazım diye fertay eden CHP ve MHP şimdiye kadar ses çıkarmadılar. CHP2nin baraj kalksın demesindeki gaye "AK Parti ne kadar küçülürse bizim için o kadar iyi" diye düşünüyorlar, yoksa demokratlıklarından falan değil, biz CHP'yi iyi tanırız.

İSTİKRAR DAHA ÖNEMLİ

Şimdiye kadar yönetimde istikrar barajdan daha önemliydi. Türkiye Menders, Özal ve AK Parti dönemlerinde yani güçlü istikrarlı hükümetler döneminde önemli mesafeler katetmiştir, o yüzden Türkiye bu istikrarı yakalamışken hayırlı işler yapsın bu konuyu daha sonra konuşalım diye ötelemiştir ama gelinen noktada bu sürdürülebilir bir şey değil, bu barajın mutlaka düşürülmesi lazım. Bunun için sistem değişikliği öneriyoruz, tartışmıyorlar. Geçen yıl muhalefete 3 öneri sunduk, dar bölge sistemi sıfır baraj, daraltılmış bölge sistemi yüzde 3-5 baraj. Muhalefet bunu tartışmadı bile. Bizim önerimizi dahi tartışmayan muhalefet hiçbir şey yapmıyorsunuz diye bizi suçluyor.

-Muhalefet bu baraj önerilerini sadece AK Parti'nin işine yarıyor diye kabul etmemişti?

Biz onlara yarayan bir modeli nasıl bulacağız. Hangi modeli getirirseniz getirin onlara yaramaz çünkü onlar yoklar, siyaset üretemiyorlar, beceremiyorlar. Hangi modeli getirsek AK Parti karlıdır.

-Muhalefet, Başkanlık sistemini diktatörlük getirecek diye istemiyor, ne düşünüyorsunuz?

BAŞKANLIK SİSTEMİNİ BİLMİYORLAR

-Başkanlık sistemine karşı olanlar iki sebepten karşılar; birincisi Başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyorlar. İkincisi; statükocu oldukları için karşıdırlar. Yani, Türkiye yerinde saysın, ileri gitmesin diyenler karşıdır. Bir taraftan Erdoğan Kral, Sultan olmak istiyor diyorlar, aslında bizim mevcut parlamenter sistemde tek başına iktidar olan hem sultan hem de kraldır. Çünkü yürütmenin, yasamanın başısınız, yargıya da müdahale edebilirsiniz. Ama Başkanlık sisteminde Kuvvetler Ayrılığı prensibi tam işler, hiçbir şekilde yasama, yürütme ve yargıya karışılmaz. Başkanlık sisteminde yönetimde tam istikrarı sağlarsınız ama temsilde de adaleti sağlarsınız. Bugün Başkanlık sistemi olsaydı biz barajı meselesini tartışmazdık.