AK Parti'nin olmazsa olmaz 3 hedefi

AK Parti'nin olmazsa olmaz 3 hedefi

AK Partili Yetiş çözüm sürecinin 2015 seçimlerinden önce başarıya ulaşacağını ve 21 Mart’ta da PKK’nın silahsızlanma adına önemli adımlar atacağını açıkladı.

Çözüm sürecinde en zor aşama olan ‘toplumun benimsemesi’ aşamasının geçildiğini dile getiren Ak Parti adıyaman Milletvekili Mürtaza Yetiş, bunun çok önemli olduğunu söyleyerek İrlanda’dan bir örnek verdi:

ÇÖZÜM SÜRECİNE İRLANDA ÖRNEĞİ

“1998 yılında IRA ile devlet arasında anlaşma yapılıyor ve aradan 17 yıl geçmesine rağmen, İrlanda’da Protestanlar ile Katoliklerin mahalleleri ayrı. Aralarında yüksek duvarlar var ve gece 23:00’dan sonra mahalleler arası geçişi sağlayan kapılar kapatılıyor. Protestan ve Katolikler çocuklarını okullarına gönderirken ayrı okullara göndermiyor. Aynı zamanda bunlar arasında aralarındaki evlilik ise oldukça düşük. Bir Katolik, Protestan’a kolay kolay kız vermiyor.”

KÜRTLER PKK'NIN ZULMÜNDEN ŞİKAYET EDİYOR

İrlanda’daki bu toplumsal ayrışmayı gördükten sonra Türkiye’nin çok daha ileride olduğunun altını çizen AK Partili Yetiş, Türkiye toplumunun çözüm sürecini benimsemesiyle örgütün de varlık sebebinin ortadan kalkacağını, toplumda karşılık bulamayacağını dile getirdi. Eskiden vatandaşlar devletin zulmünden ve uygulamalarından dolayı mağdur olduğunu söyleyen Yetiş’e göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayanlar, PKK’nın yol kesmesi, haraç toplaması ve şiddet uygulamasından şikayet ediyor.

PROVOKASYONLARA KARŞI EN İYİ ÖRNEK

Hükümetin çözüm süreci devam ederken türlü türlü provokasyanlarla karşı karşıya kaldığına vurgu yapan Yetiş, yine İrlanda’dan bir örnek vererek meselenin ne kadar meşakkatli ve zorlu olduğunu anlatmaya çalıştı.

“İrlanda Başbakanı’na ‘terör örgütüyle yürüttüğünüz süreçte en çok zorlandığınız aşama neresiydi?’ Diye sordum. O da bana “Anlaşma imzalandıktan bir gün sonra, IRA örgütü “Kanlı Pazar” dediğimiz bir saldırı gerçekleştirdi ve saldırıda 29 kişi öldü. O an IRA ile yaptığımız anlaşmadan geri dönemlim mi? Sorusunu kendimize sorduk” dedi. Bu saldırıyı, IRA içerisinde barışı istemeyen bir grubun yaptığı sonradan anlaşılmış.”

"6-7 EKİM OLAYLARINDA PKK YANILDI"

Süreç karşısında gerek Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gerek Başbakan Ahmet Davutoğlu gerekse de hükümetimizin yetkilileri İrlanda’dakine benzer provokasyonlar karşısında dirayetli davrandığını belirten AK Partili Yetiş, 6-7 Ekim provokasyonunda PKK, bölgeden vazgeçmek gerektiğini gördü. PKK, hem bölge insanının devleti ve hükümeti desteklediğini anladı hem de bu süreçte böyle davranarak kendi yapısını geriye götürdüğünü saptadı. PKK, 6-7 Ekim’deki olaylarda polis ve Jandarma direnmeyecek ve bölge altın tepside kendilerine sunulacağını sandı, açıklamasında bulundu.

HÜKÜMETİN OLMAZSA OLMAZ 3 ANA HEDEFİ

Yetiş, AK Parti olarak çözüm sürecinde elimizi çabuk tutarak süreci hızlandırıp toplumun tüm katmanlarını sürece dahil etmek istiyoruz. Çözüm sürecinin başarıya ulaştırılması, paralel yapı ile mücadele ve yeni anayasanın hazırlanması hükümetin olmazsa olmaz hedeflerindendir. Çözüm süreci aynı zamanda yeni anayasanın önünü açacak bir mesele olduğu için önem derecesi diğerlerine göre daha yüksektir. 2015 yılında yapılacak genel seçimler öncesi, çözüm süreciyle ilgili olarak, ağır provokasyonlar olmadığı sürece, çok önemli adımların atıldığını göreceksiniz, ifadelerini kullandı.

AK PARTİ İLKESEL DAVRANMALI

İslam coğrafyasında akan kanın durdurulması, mezhebi çatışmanın sona erdirilmesi, bölgeye istikrarın gelmesi için çözüm sürecinde AK Parti’nin ilkesel davranmak zorunda olduğunu sözlerine ekleyen Yetiş, son olarak Kürt-Çerkez-Laz-Arap ve Türklerin bir araya gelerek, değerlerine sahip çıkması ve bu değerlerin yeni nesillere aktarması gerektiğinin altını çizdi.